A rovat kizárólagos támogatója

Sok más madárfajjal együtt a csicsörke is a napokban érkezett meg telelőhelyéről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ez az aprócska madár a lakott területekhez kötődik, így elsősorban a városokban, falvakban találkozhatunk vele.

A csicsörke közeli rokona a kanáriként ismert díszmadárnak és ősei az észak-afrikai Atlasz-hegység örökzöld régióiban éltek. Sajátos múltú fajról van szó, melynek terjeszkedése már évszázadokkal ezelőtt megkezdődött. Mára Európa legészakibb területeit kivéve mindenütt megtalálható.
 
Magyarországon biztos adatunk az 1830-as évekből van, amikor is a Dunántúlon már elterjedt költőmadárként írták le. Hosszú ideig nem lépte át a Duna vonalát és nyugodtan mondhatjuk, hogy az Alföldön, különösen Békés megyében úgy az 1980-as évek óta tekinthető állandó költőfajnak. Lakott területek zöldövezetében, parkokban, temetőkben, fasorokon él és – ragaszkodva őshazájához -, különösen kedveli az örökzöld fenyőkkel, tujákkal, ciprusokkal tarkított területeket. Apró termete miatt leginkább a hangját hallhatjuk, ahogy a fa csúcsán, vagy a villamos vezetéken ülve, szárnyait rezegtetve énekel. Hangja méretéhez képest rendkívül erős és gyakorlatilag leírhatatlanul éles csicsörgés, nyugodtan mondhatjuk, hogy a csicsörke az csicsörög.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park szerint ma már nem számít ritka madárnak. Évente kétszer-háromszor is költ. Elsősorban magevő, apró növények, fűfélék magjait szedegeti. Természetesen a talajon keresgélve azért rovarokat is zsákmányol. Ez a sárgás színű, aprócska madár üde színfoltja városainknak, falvainknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás