A rovat kizárólagos támogatója

Az elektromos autóhoz kapcsolódó környezetszennyezés a világon szétterülve jelentkezik. Nem a mi hátsó udvarunkat vagy nem a mi városunkat szennyezi elsősorban, hanem távol levő helyeken, ahol a bányászat történik vagy ahol az összeszerelő üzemek vannak. De hogy jön ide a gödi Samsung-gyár?

A lítium-ion akkumulátor esetében is, a lítium mellett kobaltot, nikkelt és grafitot is felhasználnak, továbbá a gyártási folyamat során különféle oldószereke, műanyagokat. A lítium bányászat is komoly környezetszennyezéssel járó folyamat, főleg Chilében, Argentínában, Bolíviában – mondta a Partizán TV-nek a gödi Samsung akkumulátor gyárral foglalkozó műsorban Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője. Emellett amint a képbevágásokon is látszik, a kongói kobalt bányákban gyerekmunkát alkalmaznak.

Miként arról korábbi blogbejegyzésükben is írták már, a Samsung dél-korai anyavállalatát számos kritika érte az embertelen munkakörülmények, az alacsony fizetések és a szakszervezet-alakítás megtiltása miatt. A veszélyes anyagokkal dolgozó munkások közül számosan megbetegedtek, és sokan közülük meghaltak.

Intro, Samsung-gyár 2017-es megnyitása 00:00
A gyár hatásai a gödi lakosság mindennapjaira
1:14
A 2017-es újranyitás körülményei
4:07
Problémák az új gyár méretével
6:20
Az önkormányzat munkájának ellehetetlenítése
8:05
A katasztrófavédelmi hatásterület
10:12
A lítiumionos akkumulátor környezeti hatásai
12:03
A gödi Samsung dolgozóinak helyzete
13:49
A Samsung Electronics kritikája
15:08

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek