Hirdetés
hvg hírlevél

Amióta az ír U2 rockzenekar szeptember 29-én egy elképesztő koncerten felavatta, a világ a csodájára jár a Las Vegasban felépített gömbnek, a Sphere-nek, ami a XXI. század mérnöki csúcsteljesítménye. Egy gigantikus LED katedrális a fényszennyezés és az energiapazarlás fővárosában.

Bono és csapata december közepéig összesen 25 alkalommal lép fel, és máris készülnek mások, hogy kihasználják a kivételes – elsősorban vizuális és hangzásbeli – lehetőségeket. A 112 méter magas, és a legszélesebb pontján 157 méter széles gömböt kívül és belül is LED-képernyő borítja. A külső 54 ezer négyzetméteres, a belső 15 ezer négyzetméteres, és 16K felbontású (a jelenlegi legmodernebb tévék 8K felbontásúak).

A Sphere 2,3 milliárd dollárba került, és a U2 első fellépése után megjelent méltatások szerint soha nem tapasztalt élményt kínál, ami a világ bármely planetáriumának és IMAX mozijának a látványosságát messze felülmúlja. A belsőben 18 600 ülőhelyet lehet kialakítani, mindegyikükhöz nagy sávszélességű internetes hozzáférés jár, tízezret pedig a virtuális valóság megjelenítését lehetővé tevő haptikus technológiával szereltek fel. A koncerteken 20 ezer állóhelyre fér be a közönség, amely négydimenziós műsort kaphat: a térhatású hanghoz szellőt, illatot vagy esőpermetet tudnak befújni. És mindezt precízen irányítva, a több mint 160 ezer hangszórót akár emberekre, embercsoportokra állítva.

A U2 koncertjét záró Beautiful Day alatt már – mint egy digitális sixtusi kápolna mennyezetére – a Nevadában található állatokat vetítették ki. Aki hasonló látványosságra vágyik, az október 6-ától Darren Aronofsky Postcards from Earth (Képeslapok a Földről) című 50 perces, speciális, a Sphere gömb alakjához alkalmazkodó kamerákkal felvett filmjét csodálhatja meg. Ez azt adja, amit a címe kínál, bolygónk élővilágának bemutatását, soha nem látott kép- és hanghatásokkal. Aki beleszédül mindezekbe, fehérre festett falú, babzsákokkal telerakott szobákban zsilipelhet vissza a valóságba. A futurisztikus élményt segíti, hogy az érkezőket humanoid robotok üdvözlik, akik kérdésekre is tudnak válaszolni.

A Las Vegas-ihoz hasonló gömböt építenének másutt is, elsőként Londonban, ahol azonban a környéken lakók aggódnak a Sphere külső LED-héja okozta fényszennyezéstől. Ami persze fel sem tűnik a nevadai kaszinófővárosban, ahol este minden világít – még ha nem is annyira, mint az ott is egyedi Sphere.

A látványosság részletesebb leírása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás