A rovat kizárólagos támogatója
„Már megint: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Már nem is átvitt értelemben, hanem elég konkrétan. Bár egyes sajtóorgánumok is félreértették, de a szomorú, egyben felháborító tény: a kormány immár határozatba foglalta, hogy meg akarja akadályozni Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését.

Nehéz nem cinikusnak látni azt az eljárást, hogy tegnap éjfél előtt pár perccel a járatok sűrítésére kötelezik az amúgy is teljes kapacitáson üzemelő közösségi közlekedést, majd ma reggel megjelenik a közlönyben, hogy a valódi járatsűrítésre és járatbővítésre alkalmas új generációs, környezetbarát trolik és alacsony padlós villamosok beszerzését megakadályozná a kormány. Pedig semmi más nem kell tőlük, csak egy aláírás. Erre sem képesek.

A reggeli határozat arról szól, hogy a már meglévő Európai Beruházási Banki (EIB) hitelkeretet használhatja csak járműbeszerzésre a főváros. Csakhogy ez a hitelkeret már kötött, jelentős részben Tarlós István idején eldöntött fejlesztések forrását tartalmazza. De ebben van a Lánchídra, az útfelújításokra, vagy például a Blaha Lujza tér és a Széna tér fejlesztésére fordítható keret. Akkor tehát a kormány ezektől is megfosztaná Budapestet? Márpedig én egyik fejlesztésről se akarok lemondani..
Éppen ezért az új városvezetés a korábbi hitelkeret pénzügyi feltételeinél sokkal kedvezőbb kondíciókat tárgyalt le az EIB-bel. Valójában visszatérítendő európai támogatásról van szó. Olyanról, amit a kormány is igénybe akar venni egyébként. Neki szabad, bennünket meg eltiltana tőle, és nyamvadt szignót sem képes adni egy papír aljára. Nem adjuk fel a küzdelmet. Mert meggyőződésünk, hogy a közvetlenül 1,5 millió budapestit, közvetetten pedig 3 millió embert szolgáló járműfejlesztés nem csak Budapest, de az egész ország érdeke. Bővíti és kényelmesebbé teszi a közösségi közlekedést, hozzájárul a levegőminőség javításához. Nem engedek tehát az elmúlt évtizedek legnagyobb zöld járműfejlesztéséből.

Tárgyalunk tovább az EU bankjával, és ha kell, a budapestieket hívjuk segítségül, hogy kikényszerítsük a kormánytól azt a nyamvadt aláírást.”  – nyilatkozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Budapest városháza FB oldalán.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek