Hirdetés

A University of South Florida (USF) egyetem kutatói által létrehozott, egyelőre szabadalmaztatás alatt álló sterilizációs technológia a használt N95 típusú maszkok fertőtlenítésének és elektrosztatikus feltöltésének problémáját oldja meg, amellyel helyreállítják a maszkok eredeti, kb. 95 százalékos szűrési hatékonyságát és védelmi képességét a Covid-19 és egyéb légi úton terjedő betegségek ellen.

Az erről szóló tanulmányt az „Environmental Science & Technology c. akadémiai folyóiratban publikálták.

A technológia koronakisülést használ, amely nem igényel magas hőt vagy vegyszereket és az energiafogyasztása is rendkívül alacsony. A folyamat egyidejűleg deaktiválja a kórokozókat a maszkon és helyreállítja annak elektrosztatikus töltéseit.

Az OceansAsia hongkongi tengeri környezetvédelmi szervezet adatai alapján 2020-ban 1,56 milliárd maszk került az óceánokba, amiknek a teljes lebomlásához több, mint 450 évre lesz szükség. A kutatók szerint a technológia az egyéni szinten elhasznált évi több száz maszkot évi egy tucatra csökkentené. Még ha a világ lakosságának egy töredéke élne csak az új technológia adta lehetőséggel, és az újrahasznosított maszkokat használná, akkor is milliós nagyságrendű lenne a kidobott maszkok számának csökkenése. Az új technológia a kutatók szerint viszont nem csak a műanyag szennyeződést takarítaná meg, hanem a maszkok fertőtlenítésére eddig használt vegyszereket is megspórolná.

A kutatók együttműködnek egy orvostechnikai eszközöket tervező céggel, hogy a prototípusból a kórházak és a nagyközönség számára is elérhető termék váljon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás