A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Lázárék szerint a “brüsszeli szankciók” miatt nem épül új híd Budapesten.  “Bár a beruházás előkészítése folyamatban van, a tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni”.

Tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni – válaszolta a Galvani híddal kapcsolatos ellenzéki kérdésre Csepreghy Nándor, aki Lázár János helyettese az Építési és Beruházási Minisztériumban (ÉBM). Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nyújtott be írásbeli kérdést “Megépül-e a Galvani híd” címmel.

Csepreghy Nándor államtitkár válaszában azt írta, hogy “Mint ahogy azzal Ön is tisztában van, egy ilyen nagyságrendű beruházás jelentős költségvetési hatásokkal bír, a hibás brüsszeli szankciós politika miatt jelenleg azonban költségvetési tartalékot kell képezni”. Majd úgy folytatta:  Éppen ezért tehát, bár a beruházás előkészítése folyamatban van, a tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni”.

A Galvani híd eredetileg a kormány olimpiai terveiben volt benne, de 2017-ben Budapest akkori főpolgármestere, Tarlós István a beruházás leállítását kérte, és leállították a nyomvonal tervezését. Az új Duna-híd gondolata 2018-ban éledt újjá, akkor azzal, hogy ezzel enyhítsék a Belváros forgalmát, látványtervek is készültek. A hídhoz kapcsolódó pesti úthálózat tervezett nyomvonala azonban civil tiltakozásokat szült, miután kiderült, hogy sok fát kellene kivágni miatta a Határ úti Kiserdőben.

A budapesti közlekedés szempontjából sok várostervező és közlekedési szakember is rossz választásnak tartja a helyszínt, melyet az “Orbán kötélbarát” sokmilliárdos stróman Garancsi NER lovag budai lakóparkja miatt erőltet a kormány. Délebben egy fontos forgalomelvezető híd lenne, de a szakmai érvek itt sem érdekesek.

Nyitóképen a galvani híd látványterve

Kapcsolódó anyagok:

A Galvani híd lesz a Fürjes-Vitézy duó 4-es metrója

A Galvani híd megépítése kifejezetten az ingatlanbefektetők, oligarchák érdekeit képviseli

Dugódíj nélkül nem hozza a számokat a Galvani híd

Közösségi gyűlést hívnának össze jövőre a Galvani ügyében.

Nem épülhet meg mai formájában a Galvani-projekt – ezt vállalták a képviselőjelöltek

2020 is az Orbán-kormány fairtásos éve volt

Betongyár költözött a Duna-partra. Szokásos kormány közeli mutyi?

Vajon mennyi értelmetlen pénzt és energiát költünk még Orbán Lopakodó Olimpia Programjára?

Álláspontok között nincs átkelés – összefoglaló a hídvitáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás