A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Sikeresnek bizonyultak a génmódosított szúnyogokkal kapcsolatos első kísérletek az USA-ban. A cél, hogy a betegségeket terjesztő nőstény egyedek ne tudják elérni a lárvaállapotot, illetve hogy kevesebb rovarirtó szert kelljen használni.

A floridai hatóságok még 2020-ban kaptak engedélyt a Környezetvédelmi Ügynökségtől egy kísérleti projekthez, amelyben 2021 és 2022 között 750 millió genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon Florida Keysben.

Az OX5034 névre keresztelt, genetikailag módosított szúnyogot úgy fejlesztették ki, hogy a nőstények még a lárvaállapot elérése előtt elpusztuljanak. A nőstények csípik meg az embereket és terjesztenek olyan betegségeket, mint a zika, vagy a dengue-láz. A hímek csak növényi nektárral táplálkoznak.

A kutatók laboratóriumban figyelték meg 22 ezer szúnyogtojás kikelését és sikeresnek ítélték a programot, amelyet egyébként sokan kritizáltak. Az ellenzők szerint a kutatók nem voltak tisztában a teszt kockázataival. A kutatást végző Biotech azt tervezi, hogy a kísérlet második fázisában a kaliforniai Visaliában fognak szabadon engedni génkezelt szúnyogokat. Abban bíznak, hogy a sikerek miatt nem ütköznek olyan ellenállásba, mint az első teszttel kapcsolatban – olvasható az Interesting Engeneering portálon.

Ha valóban sikeres lesz a projekt, akkor jóval kevesebb rovarirtó szert kell használni majd a jövőben.

Nyitókép: gmo szúnyog (Aedes aegypti) fotó:  Allison Shelley The Washington Post / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek