Hirdetés
greenfo/MTI

Visszatért egyéves expedíciójáról az Északi-sark klímáját vizsgáló Polarstern nevű német kutatóhajó, mely 2019 szeptember 20-án indult útjára Norvégia irányába. A bremerhaveni Lloyd hajógyárban többek között Anja Karliczek tudományos kutatásokért felelős német miniszter és az Alfred Wegener Intézet igazgatója, Antje Boetius fogadta a visszatérő kutatócsoportot.

A jégtörő csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva. Az útvonalat és a sebességet így a szél és az áramlatok által hajtott jégtábla sodródása határozta meg. A 20 ország 80 kutatója így mérni és dokumentálni tudta a jég teljes ciklusát fagyástól az olvadásig. Az Északi-sarkvidék télen másképp megközelíthetetlen lenne.

A jégből és hóból vett minták a tudósoknak új, az óceánokra és a légkörre vonatkozó információkat jelenthetnek. A méréseknek jelentős hatásuk van a sarkvidék kutatására – mondta Markus Rex, az expedíció vezetője. Az Északi-sarkvidék a klíma változásait korábban jelzi, az elmúlt évtizedekben ez a terület melegedett legerőteljesebb a Föld régiói közül, 100 éve a telek még tíz Celsius-fokkal hűvösebbek voltak.

A Mosaic névre keresztelt expedíció 140 millió euróba, azaz átszámítva 50 milliárd forintba került, ezzel minden idők legdrágább expedíciója volt, amely az Északi-sarkot vizsgálta. A begyűjtött adatok elemzése további 10 milliót emészt majd fel.


Hatalmas robajjal  tört darabokra 2020 július 30-án az az északi-sarkvidéki jégtábla, amelyen ősszel felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb északi-sarkkutató expedíciójához.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás