A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Afrika szárazság és a földhasználat megváltozása sújtotta térsége annyi szén-dioxidot bocsát ki évente, mint kétszázezer gépkocsi – közölték kutatók.
Az Edinburghi Egyetem Geotudományok Iskolájának vezetésével egy évtizeden át folytatott kutatás műholdas adatainak elemzéséből kiderült, hogy évente 1-1,5 milliárd tonna szén kerül a levegőbe Afrika trópusi területének északi térségében. Az adatok azt sugallják, hogy a hosszan tartó és többször ismétlődő szárazság és a földhasználat megváltozása miatt rossz minőségűvé vált föld kibocsátja az általa tárolt szén-dioxidot Etiópia nyugati részén és Afrika trópusi részének nyugati vidékén.

A felfedezés segít megérteni az üvegházhatású-gázforrásokat és segíti a 2015-ös párizsi klímaegyezményben tett vállalások teljesítését, amelyek célja a globális felmelegedés növekedésének 2 Celsius-fok alatt tartása.

A szén-dioxid-kibocsátást nem fedezték volna fel csupán földi megfigyeléssel – írták a kutatók, akik az amerikai űrkutatási hivatal két műholdjának, a GOSAT és az OCO-2 által gyűjtött adatokat elemezték.  A műholdak adatait összevetették három olyan légköri modellel, amelyek a vegetációban végbement változásokat mutatták meg, továbbá más mérésekkel a talajvízről, a térségi tüzekről és a fotoszintézis szintjéről. A tanulmány több száz mérnök és tudós egy évtizedes munkája, amelyet számos ország űrügynöksége segített.
Nyitókép: Addax mendeszantilopok.


Egy hete jelent meg az IPCC Földhasználattal és Klímaváltozással Kapcsolatos jelentése, mely szerint fenntarthatatlan nyomást mérünk a Föld talajára. Az erdőirtások, az állat- és növényvilág folyamatos pusztítása felgyorsítja a klímakatasztrófát. 19 év után ez az első olyan jelentés, ami kimondotta a talaj szerepére, a talajhasználatra, és a talaj klímaváltozással való összefüggéseire koncentrál. A jelentést 195 kormány támogatta. Ma jelent meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb Külön Jelentése, amely a földhasználat változás és a globális éghajlatváltozás hatásairól, valamint ezek kapcsolatáról nyújt helyzetértékelést. A nemzetközi tudós közösség ismét figyelmezteti a világot, ha a földeket továbbra is végletekig kihasználjuk, akkor nemcsak az éghajlatváltozást fokozzuk, de az élelmiszer-ellátás alapjait is tönkretesszük. A jelentés a lehetséges megoldásokat is értékeli, kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e tenni értük.
A kizsigerelt termőföldek és a klímaváltozás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek