Hirdetés

Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához.

A Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel kezdeményezte nyáron, hogy elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlását is támogassa az állam. A civilek és a kormány is a kerékpáros munkába járás fellendülését várja a nagyobb távolságokat megtévők, valamint a korábban domborzati akadályok miatt nem kerékpározók körében.

Mi az a pedelec és kinek jó?
Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok a normál kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal nagyobb része (pl. idősek) számára is például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is.

Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárokon 25 km/óra eléréséig egy átlagosan 250W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem váltja ki a pedálozást, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást, ezzel egészségesebb, nagyobb gazdasági teljesítményre képes társadalomhoz segítik hazánkat.

Október végétől lehet pályázni a támogatásra
Tegnap, az Európai Autómentes Napon tartott sajtótájékoztatón a kormány és szakmai civil szervezetek képviselői jelentették be, hogy várhatóan október végétől indul a pályázat.  A sajtótájékoztatóra elektromos kerékpárral érkező Kaderják Péter, a közlekedés zöldítését kiemelt feladatnak tekintő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal kezdte: „Átkerékpározni a Duna felett a csúcsforgalomban egészen különleges és pozitív élmény.” A kerékpározás hagyományosan a legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód – mondta. Hozzátette, hogy az elektromos kerékpár sokaknak segíthet ezt a közlekedési módot választani a gépjármű helyett, amivel szennyezőanyag kibocsátást váltanak ki és maguknak is örömet szereznek.

A pályázati kiírás részletei

A pályázati kiírásról Kaderják Péter államtitkár elmondta, hogy az legkésőbb október végéig fog megjelenni. Céljuk, hogy „a karácsonyfa alá már lehessen a támogatás segítségével vásárolt kerékpárokat tenni.”

Mivel elsősorban a munkába járást szeretnénk megkönnyíteni, a pályázat benyújtásához munkaviszonyt igazoló dokumentum benyújtása is szükséges lesz. A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90.000, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150.000 forint összegig. „A fogyasztók számára leginkább elérhető márkák felé szeretnénk terelni a keresletet, a pályázat által támogatott járművek felső árkorlátját 900.000 forintban állapítottuk meg és további műszaki-, környezetvédelmi követelményeknek is meg kell a járműveknek felelniük” – mondta.

A kétféle elektromos kerékpár közti különbséget Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos így magyarázta el: „a pedálszenzoros kerékpárok rásegítése a pedál kis szögű elmozdításánál kapcsol be, a korszerűbb nyomatékszenzoros technika a kifejtett erőt érzékeli és aszerint segít.”

A kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy a gázkarral vagy nyomógombbal, tekerés nélkül hajtható robogószerű biciklik vásárlását nem, csak a pedelecnek minősülű kerékpárokat támogatják. A pályázatot lebonyolító ITM háttérintézmény (IFKA Nonprofit Kft.) részére elektronikus úton, a kereskedőkön keresztül kell majd benyújtani a dokumentumokat. Az államtitkár azt ígérte, hogy nem egyszeri pályázatról van szó, a mostani egymilliárdos keret kiürülése után is visszatérően meg fogják hirdetni.
További információk a Kerékpárosklub honlapján.

Milyen a közterület igazságos elosztása? Bécsben kipróbálták

Az Európai Mobilitási Hét során a bécsiek összehasonlították, mennyi hely szükséges a városban való kerékpározáshoz, gyalogláshoz és autózáshoz. Az eredmény meggyőzően szembeötlő: az autók az utak több mint kétharmadát foglalják el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás