A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Magyar Hang

A budapestiektől vár ötleteket a főváros, hogy milyen fejlesztésekre költsön el összesen egymilliárd forintot. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint ez nem okoz ez majd problémát a fideszes vezetésű kerületekben sem, hiszen ez nekik is jó. Igaz az esetleges visszaélések kiküszöbölésén még dolgozniuk kell.

Október elsejétől egészen év végéig egy online felületen – otlet.budapest.hu – várja a főváros vezetése az emberektől azt, hogy milyen beruházásokat látnának szívesen Budapesten. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egy mai beszélgetésen ismertette, hogy az általuk részvételi költségvetésnek nevezett programra összesen egymilliárd forintot különítettek el.

Háromféle kategória van, amiben lehet ötletelni:

Egész Budapest: A teljes fővárost vagy legalább három kerületet érintő elképzelések – itt végül kettő, egyenként 250 milliós fejlesztést fognak megvalósítani
Gondolkodó Budapest: Humán és szociális jellegű projektek – itt végül öt, egyenként legfeljebb 50 milliós beruházás valósulhat meg
Zöld Budapest: Fenntarthatósági és zöld tervek – itt ugyancsak végül öt, egyenként legfeljebb 50 milliós koncepciót váltanak valósággá

A beszélgetésen hangsúlyozták, hogy nem kidolgozott szakmai javaslatokat várnak, hanem tényleg ötleteket. Ezeket már idén elkezdik a hivatal munkatársai, szakemberei feldolgozni, megszűrni, kiválasztani, hogy melyek a valóban megvalósíthatók, melyek tartoznak egyáltalán fővárosi hatáskörbe. Amikor ezzel végeztek, a jónak ítélt projektből egy listát állítanak össze, amelyekből majd újra a budapestiek választhatnak, várhatóan jövő márciusban. A tájékoztatón az nem derült ki, hogy egészen pontosan milyen ötleteket várnak, éppen azért, mert nem szeretnék befolyásolni az embereket.

Kerpel-Fronius Gábor a budapesti közösségi gyűlésen. kép: Sarkadi Péter greenfo

Az online térből egyébként szeretnének majd idővel kitörni, például egy-másfél órás ötletelő „játékokat” szerveznének, bár az kérdéses, hogy a járvány idején ez hogyan oldható meg.  Kerpel-Fronius Gábor a Magyar Hang kérdésére azt mondta, hogy a városháza nagyon sok illetékes osztálya be lesz vonva a folyamatba. Nem tart attól, hogy a fideszes kerületvezetésekkel ebben az ügyben probléma lenne, hiszen „a kerületeknek is jó, ha fővárosi költségvetésből jó dolgok létesülnek”.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy az esetleges üzleti érdekeket, visszaélésszerű próbálkozásokat hogyan tudják kiszűrni. A politikus megfogalmazása szerint erre még vissza kell térniük.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek