A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Panellakás-felújítási mintaprojekt indul Győrben; az első menetben 10 épület 325 lakásának teljes körű energetikai felújítását végzik el 940 millió forintból – mondta el Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester.

A mintaprojekt költségeinek negyedét a város állja – hogy ha a Raab-Sol nevű beruházás egésze megvalósul, összesen 63 panel társasház 1683 lakása újulhat meg 4,5 milliárd forintból. Hogy a további fázisokhoz a következő öt esztendőben mennyivel járul hozzá a város, azt Győr pénzügyi helyzetének függvényében döntik el – mondta az alpolgármester, aki emlékeztetett: 2001-ben indultak el ezek a komplex vagy fűtés-korszerűsítési projektek, Győrben 14 ezernél több lakás újult meg, az önkormányzat 3,2 milliárd forinttal támogatta a 10,1 milliárd összértékű munkákat.

A projekt keretében hőszigetelik az épületek homlokzatát és födémjeit, szükség esetén kicserélik a nyílászárókat, az épületeknek külön hőközpontokat alakítanak ki. Szabályozhatóvá teszik a hőmérsékletet, valamint mérhetővé válik az energiafogyasztást; a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják meg.

Az alpolgármester kiemelte: a projektben helyi kis- és középvállalkozások vesznek részt, ami azt jelenti, hogy ha öt éven keresztül fut a projekt, akkor 96 munkahely őrizhető meg a városban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás