A rovat kizárólagos támogatója

Krasznojarszk megyében olyan hatalmas tűz pusztít, hogy füstjét 1500 kilométeres távolságban megérzik.

 Összesen 10 ezer négyzetkilométernyi erdő ég Szibéria déli részén – írja az Index, a Newsru.com. cikkét idézve. Irkutszk megyében 285 ezer, Krasznojarszk megyében több mint 700 ezer hektáron pusztít a tűz, amelynek füstje 1500 kilométerre is érezhető. A katasztrófavédelemért felelős Rendkívüli Ügyek Minisztériuma (MCSSZ) megyei szerve több mint száz tűzgócról számolt be. Rendkívüli helyzet van érvényben, a tűz már lakóterületeket is fenyeget.
A tüzek nagy része azonban az úgynevezett ellenőrzött zónában ég. A fogalom néhány éve került bele a tűzoltást magába foglaló minisztériumi rendeletbe és valójában olyan területeket jelöl, amelyeken a tűz oltására nem kell energiát fordítani. Ez olyan térségeket jelent, amelyeken a tűz nem fenyeget lakóterületeket, ipari létesítményeket, így kevesebb közvetlen anyagi kárt okoznak, mint amennyibe az oltás kerülne – derül ki a beszámolóból.

Igaz, az utóbbi években Krasznojarszk megyében rendszeres erdőtüzek nagy településeket árasztanak el füsttel, messze a lángoktól is. Rendszeresen elérik a tüzektől 700-900 kilométerre fekvő egymilliós Krasznojarszkot is, ahol az elmúlt héten volt a füst különösen erős. De máshol a füst az előrejelzések szerint a még napokig megmarad, ami nem egyszerűen kellemetlen, de komoly egészségügyi megterhelést is jelent a lakókra,  például a 260 ezres Nyizsnyevartoszkban


Az elmúlt másfél hónapban bozót- és erdőtüzek keletkeztek az Északi-sarkvidék térségében, amelyre a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hívta fel a figyelmet. A legtöbb tűz az amerikai Alaszka államban és Oroszország szibériai régiójában keletkezett, helyenként 100 ezer focipályányi növényzet vált a lángok martalékává. Egy Albertában, Kanadában pusztító tűzvész a becslések szerint több mint 300 ezer focipályányi területet tarolt le.
Nyitókép: erdőtűz a Zabaikalsky régióban Szibériában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás