Hirdetés

Újabb részletek láttak napvilágot az ENSZ készülő klímajelentéséből. Bár a dokumentum a folyamatos konszenzuskeresés jegyében készül – vagyis a politikai kompromisszumok miatt elvben egyre finomodik –, az új szöveg a korábbinál is sötétebb képet fest a világ közeljövőjéről.

Legutóbb tavaly ősszel jelentek meg információk az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) következő, 2013-2044-es dátumozású klímajelentéséről, és már az akkori részeredmények is sokkolták a világot. Az Independentben közreadott újabb adalékok szerint az utóbbi időben megjelent releváns tudományos közlemények százaira támaszkodó, majd politikai szempontok szerint némileg megrostált és tompított tények és következtetések teljesen azonos irányba mutattak: a klímaváltozás radikálisan fölerősíti és fölgyorsítja a világban amúgy is érzékelhető negatív tendenciákat. Vagyis az időjárási szélsőségek gyakoribbá és intenzívebbé válnak, nőnek a pénzügyi és kulturális egyenlőtlenségek, új járványok megjelenésére és régi, már legyőzöttnek hitt betegségek újbóli megjelenésére kell számítani, több lesz a gazdasági csőd, a fegyveres konfliktus és a menekült, elfogy az ivóvíz és az élelmiszer, több hibával működnek majd az infrastruktúra-hálózatok.

A változások elsősorban a szegényeket és a városi lakosságot, illetve a tengerparti régiókban élőket érintik közvetlenül, ami azért különösen aggasztó, mert ez a három, jelentős részben egymást átfedő csoport már jelenleg is a világ népességének négyötödét adja, és az arányuk folyamatosan növekszik.

A teljes terjedelmében március végén megjelenő klímajelentés – amely a kibontakozóban lévő Nyugat kontra Oroszország konfliktus hatásaival még nem is számol – azt valószínűsíti, hogy belátható időn belül nincs esély olyan nemzetközi megállapodásra, amely képes lenne mérsékelni a most már egyértelműen emberi eredetűnek tekintett klímaváltozás kockázatait, elsősorban a fejlett világ és a fejlődők érdekellentéte miatt- írta a nol.hu.

Érdemes ezt is elolvasni a jelentéssel kapcsolatbanKészül a jelentés, amely elveszi az egész világ kedvét

Politikusok a klímaváltozásról beszélgetnek. Issac Cordal szobra BerlinbenPolitikusok a klímaváltozásról beszélgetnek. Issac Cordal szobra Berlinben

Fél éve írtunk arról, hogy  a globális felmelegedés olyan drámai lesz, hogy a leghidegebb évek is melegebbek lesznek, mint a múlt legmelegebb esztendői. Ha üvegházgázok koncentrációja tovább nő a légkörben, 2047-re melegebb lesz az átlaghőmérséklet mint az 1860 és 2005 között uralkodó átlag. Ha a klímapolitika működik, legfeljebb 2069-ig lehet késleltetni a drasztikus az éghajlatváltozást.

A világ leggazdagabb országai egyre növekvő mértékben Kínába és egyéb fejlődő gazdaságokba "helyezik ki" szén-dioxid-kibocsátásukat – ismertette az ENSZ egy előkészítés alatt álló tanulmányát a The Guardian brit lap.  A szegények szennyeznek a gazdagok igényei miatt

Kapcsolódó anyagok:

Az ember a felelős a klímaváltozásért- kijött az IPCC új jelentése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás