A rovat kizárólagos támogatója

A Miniszterelnökség által közzétett szerződésekből lehet látni, hogy hónapról hónapra többe kerül Orbán Viktor tervezett dolgozó lakosztályának, a Budai Várban lévő karmelita kolostornak a felújítása.

A Magyar Nemzet cikke szerint május óta négyszer kellett módosítani a költségeket. A Miniszterelnökség eredetileg 230 millió forintos szerződést kötött a  ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-vel, legutóbb, szeptember 30-án ez már 350 millióra változott.  A cég még nem is a felújítást végzi, feladatuk a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés.

2016 nyarán beszélt arról Lázár János, hogy Orbán Viktor csak ideiglenesen költözik a karmelita kolostorba, 20 éven belül a Miniszterelnökség ugyanis a Sándor-palotába költözhet, míg a köztársasági elnök a Budavári Palotába. A költözködések becsült összege akkor 13 milliárd forint volt, de a napi.hu számításai szerint csak 2015-2017 között 21 milliárd forintnyi költségvetési forrás jut majd a költözködésekre. 

L. Simon László 2014-ben még a Miniszterelnökség államtitkáraként jelentette be, hogy a kolostort addig használó Nemzeti Táncszínház a 2015–2016-os szezont már a felújított és átalakított Millenáris Teátrumban kezdheti meg. Az akkori Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint mindez 2,669 milliárd forintba került volna. Ma azonban már ott tartunk, hogy 3,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a kivitelezésre kiírt tendert a ZÁÉV Zrt. és a Zala-Elektro Kft. A költségek növekedése egyébként nem meglepő, hiszen a régi Nemzeti Táncszínházban csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba kerül.

A Miniszterelnökség most közzétett szerződései között felbukkant a Strategopolis Kft.-vel még augusztusban kötött, 2020-ig érvényes, 560 millió forintos dokumentum is. Giró-Szász András volt kormányszóvivő korábbi érdekeltsége fejlesztéspolitikai témában ad külső szakértői támogatást.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás