A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közlése szerint 25 éve nem volt olyan súlyos vándorsáska-invázió Szomáliában, mint amilyen most pusztít az országban, a a fertőzés ráadásul tovább terjedhet, Etiópiát pedig már most is érinti.

Az egyiptomi vándorsáskák mintegy 70 ezer hektárnyi területet tettek tönkre Szomáliában és a szomszédos Etiópiában, veszélyeztetve mindkét ország élelmiszerellátását és a mezőgazdaságból élők megélhetését.  Egy raj átlagosan akkora területet pusztít el, amely évente 2500 ember táplálékát biztosítaná. A Szomália nagy részére jellemző konfliktusok és káosz miatt a sáskákat ráadásul repülőkkel nem lehet irtani, így a FAO intézkedéseinek rövid távú hatása meglehetősen korlátozott.

Idén 3000 kilogramm tőtippant és kukoricát kellett volna termelnem, a vándorsáskák és az idő előtti esőzések miatt azonban csak 400 kilogramm kukoricát és 200 kilogramm tőtippant termeltem. Ez arra sem elég, hogy a családomat ellássam – mondta Ashagre Molla, az etiópiai Woldiában, a fővárostól 700 kilométerre északkeletre lévő Amhara régióban élő, hétgyerekes farmer, hozzátéve, hogy egyelőre semmilyen segítséget nem kapott a kormánytól.

Az egyiptomi vándorsáskák inváziója sokkal súlyosabb, mint ahogyan azt a FAO korábban felmérte és még súlyosabbá tették a szokatlanul heves esőzések és áradások Kelet-Afrikában, amelyek több száz embert öltek meg az elmúlt hónapokban. A szakértők szerint a klímaváltozás felelős az időjárási minták gyors változásáért a régióban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek