A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

A zöld szervezetek tavaly kezdett kampányának köszönhetően egyes légitársaságok, köztük például az ausztrál Qantas és az új-zélandi Air New Zealand teljes tilalmat rendelt el a cápauszony szállítására, a közel-keleti Emirates szintén nemrégiben jelentette be, hogy gépein nem szállít cápauszonyt. A hongkongi Cathay Pacific a forrástól tette függővé, hogy elviszi-e az árut vagy sem. Úgy tudni, két nagy hajótársaság is csatlakozott a nemet mondókhoz.  A kampány eredményeként körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az import, az iparág nehéz időket él, mintegy 60 zöld szervezet miatt az indiai, valamint az afrikai és latin-amerikai tengerparti országok halászainak egy része jövedelem nélkül marad – hangoztatta Ricky Leung Lak-li, a tengeri termékek hongkongi érdekvédelmi szövetségének elnöke. Megjegyezte, hogy csupán néhány cápa védett, miközben több mint 400 fajuk ismert. A szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak a szarvasmarhák levágást hozta fel példának, s feltette a kérdést, hogy vajon a környezetvédőknek vajon mindegyike vegetáriánus-e. A cápavédők ezzel szemben elégedetten nyugtázták tevékenységük eredményét.

A cápák pusztulásáról elérhető adatok és a nem jelentett, illegális kifogások becslései alapján a kutatók úgy becsülik, hogy 2000-ben 100 millió, míg 2010-ben 97 millió cápát öltek meg. Mivel azonban a kutatók számára nem áll rendelkezésre elegendő adat a cápafogásokról, az éves cápapusztulás valós aránya szerintük akár 63-273 millió között is mozoghat.

A cápákat húsukért, májolajukért, porcukért és értékes uszonyukért halásszák. Ez utóbbit levágják – sok esetben még az élő állatokról -, majd levesben használják fel, mely ősi és igen értékes ínyencségnek számít Kelet-Ázsiában. Mivel a cápák lassú növekedési és szaporodási rátát mutatnak, populációiknak nehéz lehet a visszatérés ilyen nagyarányú veszteségek után. A szakemberek szerint a cápapopulációk megtizedelése aggasztó, mivel csúcsragadozókról van szó, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a világ óceánjainak ökoszisztémáit. Mike Heithaus, a Floridai Nemzetközi Egyetem biológusa elmondta, a tigriscápákkal végzett vizsgálat során kiderült, hogy amennyiben egyedszámuk lecsökken, kaszkádeffektust idéz elő az ökoszisztémában, amely végigszáguld egészen a tengeri növényekig.

A környezetvédők szerint Hongkong a cápauszony kereskedelemi központja, és mint ilyennek, felelőssége van a cápaállomány veszélyeztetésében. Hivatalos adatok szerint a város tavaly 1,62 millió tonna cápauszonyt importált, ami a világon forgalmazott mennyiségnek majdnem a fele.

A szakemberek szerint a romló gazdasági helyzet, valamint a pazarlás, a hivalkodó életmód, a luxus ellen meghirdetett pekingi hadjárat ugyancsak fékezi a keresletet. Kínai kormányzati részről tavaly nyáron elhangzott, hogy három éven belül megtiltanák a cápauszony felszolgálását állami vezetőknek hivatalos rendezvényeken. Sokan akkor úgy vélték, ez az első lépés a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton. A világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára a kedvelt levesfélét, egyes szállodák már Kínában is levették az étlapjukról.
A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajok 17 százalékát juttatták a kihalás szélére.

Kapcsolódó anyagok:

Leveszik a cápauszonyt a kínai bankettek menüjéről

A cápauszony-maffia és Paul Watson kapitány

Betiltották a bahamai cápahalászatot

Cápák szomorú jövője

Uniós kezdeményezés a brutális cápauszony-levágás ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek