A rovat kizárólagos támogatója

A hódok jelentősen befolyásolják a környezetet, a gátjaik miatt például nő a vízfelület, ami a sarkvidéken a permafroszt olvadásához vezet. A folyamat hatására metán és szén-dioxid szabadul fel a korábban fagyott talajból.

Egy új jelentés alapján egyre északabbra jutnak a kanadai hódok – számol be az Anglia Ruskin Egyetem oldala. A szakértők szerint az állatok óriási hatást gyakorolnak az alaszkai és észak-kanadai tájra, az adatok azt mutatják, hogy a hódok a sarkvidéki területeket is kezdik meghódítani.  Dr. Helen Wheeler, az Anglia Ruskin Egyetem zoológusa és kollégái műholdas képek révén vizsgálták az állatok elterjedését. A csapat több mint 12 ezer olyan tavat észlelt Nyugat-Alaszkában, amelyet hódok duzzasztottak fel. A térség parti részein 1949 és 1955 között még nem észleltek ilyen tavakat.

A hódok munkálkodása drámai módon megváltoztatta a tundra patakot a nyugat-alaszkai Seward-félszigeten 2003 és 2016 között. A megnagyobbodott fekete területek új hódtavak, a kék nyíl az áramlás irányát mutatja, a bíbor nyilak pedig a gátakat. Ikonos műholdkép: 2003. augusztus 6., világnézeti műholdkép: 2016. június 10., Imagery © 2021 Maxar

A hódok jelentősen befolyásolják a környezetet, a gátjaik miatt például nő a vízfelület, ami a sarkvidéken a permafroszt olvadásához vezet. A folyamat hatására metán és szén-dioxid szabadul fel a korábban fagyott talajból. Nyugat-Alaszkában az esetek 66 százalékában a hódok kulcsszerepet játszanak a felszíni vízfelület növekedésében, az állatok tavai ráadásul az új fajok megtelepedését is segíthetik.

Hódház (középen), gát (alul középen) és tavacska a nyugat-alaszkai Seward-félszigeten. Kép: Ken Tape, 2021. augusztus

Wheeler szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a hódok miként hatnak a helyi élővilágra és az őslakos közösségekre, az emberek ugyanakkor aggódnak a vízminőség változása miatt. Úgy tűnik, a sűrű növényzet segíti az állatok terjedését egy olyan térségben, amely korábban élhetetlen volt számukra. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a klímaváltozás, a vadászat mérséklődése vagy a kettő együtt idézi-e elő a hódok térnyerését.

Nyitókép: Thermokarst terep Alaszka nyugati részén, amely a hódok duzzasztásából és az áramlás átirányításából formálódott kevesebb mint 2 éven belül. Az eredeti patakcsatornát magasabb cserjék jelölik, és a kép tetején jobbról balra folyik. A hódok a helyszínen maradtak, és két gátat újjáépítettek. Kép: Ken Tape, 2021. augusztus.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás