A rovat kizárólagos támogatója

A szélenergiahasznosításban több fejlesztést hajtottak végre az elmúlt évben az európai piacon, mint bármely más forrás esetében, így a szélerő a beépített kapacitásokat tekintve megelőzte a szénbázisú energiatermelést a kontinens országaiban – derül ki a legfrissebb adatokból.

Az európai szélerőművi kapacitások együttes teljesítménye 8 százalékkal gyarapodott 2016-ban, ma 153,7 gigawattra tehető, ezzel megelőzte a 16,7 százalékos piaci részesedéssel második szenet az európai erőművi piacon a WindEurope nemrég közölt adatai szerint. Ezzel együtt a gázbázisú energiatermelés aránya visszaesett. A klímavédelmi szándékok felerősödése is segítette az elemzők szerint a szélerőhasznisítás felfutását, amire az előző évben 27,5 milliárd eurót fordítottak a befektetők.

Az energiainfo szerint a szél és a szén – az európai szélenergiaipari-szövetség elemzése szerint a két szélsőséget jeleníti meg, a szélerő hasznosítás dinamikus bővülése melleltt, ahogyan az várható volt, a szén folyamatosan veszít súlyából. A 2016-os szélenergiaipari befektetések nagysága 5 százalékkal nőtt 2015-höz képest, vagyis egyre több pénz áramlik a széliparba, különösen a tengeri (offshore) szélerőművek építésére, amelyekre együttesen 18,2 milliárd eurót költöttek, szemben a szárazföldi szélerőművek fejélesztésével, amelyek lendülete 29 százalékkal visszaesett az elmúlt évben.

2016: a napenergia már gazdaságosabb a fosszilisnál

2016: a napenergia már gazdaságosabb a fosszilisnál A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint 2016-ban elérkezett az idő, amikor a napenergiába beruházni már jobban megéri, mint a szén-alapú energiaforrásokba. Az Egyesült államokban idén 125 napelem panelt szereltek fel percenként (!). Mi pedig itt sumákolunk a relatíve egyre drágábbá váló orosz atomenergiával.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek