Hirdetés
greenfo/MTI

Az erősödő globális felmelegedés minden második fiatal kérgesteknős pusztulásához vezethet: már jelenleg is kevesebb állat kel ki a tojásokból az El Nino jelenség előfordulásakor jelentkező melegebb, szárazabb években – derítették ki amerikai kutatók.

Pilar Santidrian Tomillo, a philadelphiai Drexel Egyetem kutatója és munkatársai 2004 és 2010 között figyelték meg a veszélyeztetett kérgesteknősők (Dermochelys coriacea) szaporodási sikerét egy Costa Rica-i tengerparton, majd azt párhuzamba állították az éghajlati adatokkal.

A kérgesteknős a legnagyobb teknősfaj a Földön, tojásait 60 centiméter mélyre ássa be a puha homokba, ahol azok a raktározott melegtől kelnek ki. A kis teknősök a kelést követően kimásznak a homokból, majd fáradságos meneteléssel megpróbálják elérni a tengert. A fiatal állatok kelési sikerét nagy mértékben befolyásolja a hőmérséklet és a homok nedvességtartalma. Az El Nino jelenség által meghatározott években egész Costa Ricán magasabb hőmérséklet uralkodott, és kevesebb csapadék hullott. Ilyenkor jóval kevesebb teknős kelt ki. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által Costa Rica területére jósolt tartós felmelegedés és fokozódó szárazság következtében a kutatók adatai szerint az ottani fiatal teknősök túlélési esélye várhatóan 50-60 százalékkal fog csökkenni az elkövetkező száz évben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás