A rovat kizárólagos támogatója

Az északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése idén a téli időszakban elérte a műholdas megfigyelések kezdete óta mért eddigi minimumát.

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) szerint a Jeges-tengert beborító téli jégtakaró maximális kiterjedése 14,52 millió négyzetkilométer volt 2016-ban. Ez csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel kevesebb a 2015-ös korábbi rekordnál, és mintegy 1,1 millió négyzetkilométerrel marad el a harmincéves átlagtól.

A kutatók 1979 óta követik nyomon műholdfelvételek révén az északi-sarkvidéki tengeri jég szezonális kiterjedését. A jég olvadása az Északi-sarkon élő állatok életterét is veszélyezteti. A NASA szakembereként dolgozó Walt Meier szerint az idei jégkiterjedés ugyan nem sokkal döntötte meg az egy évvel korábbi negatív csúcsot, de egyértelmű figyelmeztető jelként szolgál a hosszú távú folyamatok szempontjából. A szakemberek szerint a téli mutatók nem jelentik okvetlenül, hogy az északi-sarkvidéki tengeri jég minimális nyári kiterjedése is rekord alacsony lesz. Mint hozzátették, a Föld klímájára és időjárására sokkal nagyobb hatást gyakorol a minimális nyári kiterjedés. Az adatközpont kutatói szerint az Északi-sark és az Arktisz több területe felett is a szokásosnál jóval magasabb volt a hőmérséklet a téli hónapokban.

This photograph from a March 27, 2015 NASA IceBridge flight shows a mixture of deformed, snow-covered, first-year sea ice floes, interspersed by open-water leads, brash ice and thin, snow-free nilas and young sea ice over the East Beaufort Sea. Nilas are thin sheets of smooth, level ice less than 10 centimeters (4 inches) thick and appear darkest when thin. Credit: NASA/Operation Ice Bridge. High-resolution image

A Barents-tenger szinte teljesen jégmentes volt az idei télen, ami nagyon szokatlan.

A kutatók szerint az előzetes mutatók alapján a tengeri jég ráadásul vékonyabb is, mint tavaly. Egy vezető, ám sokak által vitatott elmélet szerint az észak-sarkvidéki tengeri jég megfogyatkozása megváltoztathatja a futóáramlást – viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zóna -, ami több szélsőséges időjárási jelenséget eredményezhet az Egyesült Államokban – írta az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás