A rovat kizárólagos támogatója

Az EU megszavazta az egységes töltőcsatlakozóval kapcsolatos tervezetet, most pedig azt is eldöntötték, hogy az USB-C lesz a közös szabvány, ami a gyártókra nézve kötelező. 

Persze már korábban is szinte biztosra lehetett tudni, hogy az USB-C használatát fogják kötelezővé tenni az EU-ban, nemrég azonban szavazott erről az Európai Bizottság, és 43 igen, 2 nem arányban elfogadták a szabványt. A csatlakozók egységesítésének a célja, hogy a felhasználóknak ne kelljen többféle töltővel is rendelkezniük a különböző készülékeikhez, ugyanazzal a kábellel és adapterrel gyakorlatilag mindent fel lehessen tölteni. Ebből fakadóan pedig kevesebb lesz az elektronikai hulladék, így kevésbé fogjuk terhelni a környezetet.

A androidos telefonok és sok más kütyü esetében már most is az USB-C port az elterjedt, de azért vannak még micro USB-vel szerelt eszközök is, iPhone-oknál pedig ott az Apple saját Lightning csatlakozója, amit annak ellenére tartottak meg, hogy a táblagépeik és a laptopjaik is már USB-C-t használnak.

Az EU azon dolgozik, hogy a C típusú USB a közös töltési szabvány legyen a kis elektronikai eszközök esetében. A Dont’waste összefoglalta, mit várnak a képviselők az új törvénytől. A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek. Környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt szeretne bevezetni.

A Parlament fogyasztóvédelmi szakbizottsága április 20-án támogatta a Bizottság javaslatát a mobiltelefonok és más kisméretű elektronikai eszközök – például táblagépek, e-könyv-olvasók, okoskamerák és hordozható elektronikai eszközök – egységes töltőjének bevezetéséről.

84% az Európai Bizottság 2019-es tanulmánya szerint azoknak a fogyasztóknak a százalékos aránya, akiknek az elmúlt két évben telefontöltőkkel kapcsolatos problémái voltak

Mit várnak a képviselők?

A képviselők néhány módosítást javasoltak a Bizottság javaslatán:

Több eszköz bevonása

A Bizottság javaslata a mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fülhallgatókra, fejhallgatókra, kézi videojáték-konzolokra és hordozható hangszórókra vonatkozik. A képviselők e-olvasókat, alacsony fogyasztású laptopokat, billentyűzeteket, egereket, fülhallgatókat, okosórákat és elektronikus játékokat szeretnének hozzáadni.

A vezeték nélküli töltéssel kapcsolatos követelmények

Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében a képviselők azt javasolják a Bizottságnak, hogy harmonizálja a vezeték nélküli töltési megoldásokat, és építse be a jogszabályokba a legmegfelelőbb technológiákat vagy szabványokat.

Új készülékhez nem kell új töltő

Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszköz töltővel vagy anélkül vásároljanak. A képviselők azt szeretnék, ha az alapértelmezett opció töltő nélkül lenne, amellett, hogy jelezni is kell, hogy van-e töltő.

Továbbfejlesztett piacfelügyelet

Beleértve a nem megfelelő termékek vagy a tájékoztatási kötelezettségek be nem tartása elleni biztosítékokat.

Az új technológiák nyomon követése

Az új töltési technológiákra vonatkozó jogszabályok alkalmazásának felülvizsgálata érdekében.

Az új szabályok felgyorsítása

A képviselők a Bizottság javaslata szerinti két év helyett egy évet szeretnének adni a tagállamoknak az új törvény végrehajtására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek