A rovat kizárólagos támogatója

Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal 2015. április 24-én közzétett jelentése alapján minden idők legmelegebbje volt az idei március és 2015 első negyedéve. Egyre nő a melegrekordok gyakorisága, a változás oka egyértelműen a globális felmelegedés.

Visszafordíthatatlan folyamtok indulnak el bolygónkon, ha a felmelegedés eléri az ipari forradalom előtti átlaghőmérsékletéhez képesti 2 Celsius-fokot – közölte Bartholy Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológia tanszékének vezetője. A klímakutató szerint, ha pusztán egyetlen egy rekordról lenne szó, az nem lenen akkora jelentőségű, hiszen a rekordértékek időről időre megdőlnek, ám az utóbbi évtizedekben egymás után nagyon sok új rekordot mértek. Bartholy Judit rámutatott, hogy a 135 éves globális meteorológiai mérések idősorából emelkedik ki az utóbbi évek időszaka, és nemcsak néhány tized Celsius-fokkal, hanem akár egy fokot meghaladó mértékben is.

Noha Európa mediterrán térségében – Spanyolországban, Olaszországban – találhatók olyan hűvösebb területek, ahol nem dőltek meg az első negyedévben a melegrekordok, a Skandináv-félszigeten, Észak-Európa sok területén óriási értékeket mértek, nem tizedfokokkal, hanem 1,5-1,8 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál – fejtette ki a kutató.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) utolsó, 2014-ben kiadott jelentése is kiemeli, hogy az elmúlt húsz-harminc évben szinte minden évben megdőlt a melegrekord. A sarkvidéki jégsapkák olvadása közismert, ez különösen az Északi-sarkra vonatkozik, most azonban a Déli-sarkvidék jegének olvadása is rekordot döntött – részletezte a klimatológus.

„Átlagértékekről beszélünk, ezek változása önmagában is elég aggasztó, ha azonban a szélső értékek változását nézzük, vagyis többek közt a rekordmeleget, akkor azt látjuk, hogy ezek változása még nagyobb ütemű, mint az átlagértékeké. A két jelenség együtt már igen aggasztó" – hangsúlyozza Bartholy professzor. Elmondta, mára vitathatatlan, hogy a melegedés hátterében legnagyobb részt emberi tevékenység áll, nem természeti tényezők, az IPCC-jelentés szerint is az antropogén eredetű melegedés dominál. Ennek fő oka az üvegházhatású gázok növekvő mértékű kibocsátása. Ez azt jelenti, hogy amíg az ember nem tesz semmit, addig a felmelegedés nem fog megállni.  „Jelenleg nincs új megállapodás a kibocsátás csökkentéséről, a kiotói egyezmény lejárt, ugyan valamelyest meghosszabbították, de nem 5-6 százalékos, hanem 50-60 százalékos csökkentésre lenne szükség. Abban konszenzus van, hogy a visszafordíthatóság határa az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest a két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés. Ekkor valószínűleg már olyan jelentős fizikai folyamatok indulnak el, amelyek vissza nem fordítható változásokhoz vezethetnek" – összegezte a tudós.
 

Szkeptikus klímaszkeptikusok

Szkeptikus klímaszkeptikusok

Nemzetközi szakemberből álló testületet hozott létre Londonban egy klímaszkeptikusként ismert alapítvány a globális felmelegedésre vonatkozó adatok közötti jelentős eltérések kivizsgálására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás