A rovat kizárólagos támogatója

Hőhullám érte el Észak-Európát is. Olyan országokban is tombol a hőség, illetve erdő- és bozóttüzekkel küzdenek, ahol nem is gondolnánk. Itthon ugyan ekkora hőség még nincs, de a fővárosban így is a sokévi átlag feletti hőmérsékletet mértek.

A napokban a médiának is témát biztosító görög erdőtűz volt Európában a század leghalálosabbnak számító időjárási katasztrófája, eddig 86 halálos áldozattal. Eközben, az elmúlt napokban azonban Észak-Európában is sorra dőltek a melegrekordok, több helyen szintén komoly károkat okozva – derül ki az AFP/msn.com összeállításából, amelyet a napi.hu idéz.

Svédországban az elmúlt évszázadban nem tapasztalt meleg, illetve példa nélküli szárazság tombol. A helyi tűzoltóknak 23 tűzzel kell megküzdeniük országszerte. Eddig legalább 25 ezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává, ebből 13 ezer csak Karbole régióban. A hőmérséklet ráadásul tovább emelkedik, az elmúlt napon (csütörtökön) például 34 Celsius-fokot vártak, ami újabb tüzek keletkezésének kiváltó oka lehet. A hűsítő esők csak a hétvégére érkezhetnek meg az előrejelzések szerint – mondták svéd illetékesek egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ha ez bekövetkezne, akkor az Olaszországból Svédországba vezényelt tűzoltó repülőgép mehetne Görögországba. Egy katonai lőtéren bombával oltottak tüzet.

Fehérorosz helikopterek siettek Lettországba két napja, hogy ott segítsenek lett és litván tűzoltóknak egy július 17-én kitört tűz megfékezésében. Mintegy 1000 hektár tőzegláp, erdő és cserje vált a tűz martalékává a balti állam déli részén, itt viszont szerencsére életet nem követelt a természeti katasztrófa. A helyi sajtó, a BNS szerint azért kellett Lettországnak Fehéroroszországhoz fordulnia segítségért, mert az EU kapacitásait a svéd és görög erdőtüzek kötik le.


Egyre brutálisabb mennyiségű pénz ég el az erdőtüzekben

Egyre brutálisabb mennyiségű pénz ég el az erdőtüzekben

Évről évre egyre nagyobb költségeket és gazdasági károkat okoznak az extrém időjárási különbségek, és a klímaváltozás miatt ebben a trendben nem is várható változás. Az idei nyár különösen kegyetlen, folyamatosan érkeznek a katasztrófákról szóló hírek a világ minden tájáról.

Japánban először a heves esőzések miatti áradások, majd a hőség szedett több tucat áldozatot, a görögországi tűzvésznek legalább nyolcvan ember halálos áldozata van, de tüzek pusztítanak Skandináviában is, ami szokatlan. A természeti csapások az emberáldozatok mellett komoly gazdasági károkat is okoznak. Kaliforniában, ahol most már évek óta menetrendszerűen érkeznek a hatalmas kiterjedésű erdő- és bozóttüzek, tavaly ősszel 85 milliárd dollárra becsülték az ehhez köthető költségeket. TOVÁBB >>>


A szórásból a britek sem maradtak ki: Nagy-Britanniában már évtizedek óta nem tapasztalt hőség tombol, amely Északnyugat-Angliában okoz erdőtüzeket, Észak-Írországban vízkorlátozás van érvényben, Skóciában pedig rekordmelegeket mérnek.  Az új brit melegrekord várhatóanmost áll majd be az előrejelzések szerint. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 38,5 Celsius-fokot a szigetországban Kentben mérték 2003 augusztusában. Csapadék is nagyon kevés volt, június 1 és július 16 között mindössze 47 milliméter csapadék esett.

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyet mondok, de most esőért imádkozunk – jegyezte meg a City tűzoltóparancsnoka, Dany Cotton.

A holland meteorológiai intézet két napja hivatalosan is deklarálta, hogy az országot három éve nem látott hőhullám érte el. A hőmérő higanyszála 36 Celsius-fokig is felkúszott. A hőség 12 napig tartott, ami 1901 óta a hatodik leghosszabb hőhullámnak számít. A hatóságok az ország több területén vízhiánnyal számolnak annak ellenére, hogy az ország déli részén csütörtök este zivatarok voltak, egy ember pedig meghalt Rotterdamban, miután egy fa az autójára dőlt.

Németországban csütörtök este keletkezett tűz Berlin közelében, amikor a hőmérséklet elérte a 38 Celsius-fokot. Ötven hektár fenyves égett, amelyet mintegy 200 tűzoltónak sikerült megfékeznie – közölték hatóságok a DPA hírügynökséggel az msn.com szerint.

Norvégia sem igazán az az ország, amelyet a hőség és szárazság miatti tűzvészek esetén emlegetnénk, pedig egy rekordmeleg május után július 15-én egy tűzoltó vesztette életét, miközben egy forróság miatt kitört tűz megfékezésével küzdött.

A szokatlan "strandidő" Finnországot is elérte, mégpedig Lappföld legészakibb részét is, ahol a télapó rezidenciája is található.

Lappföld Rovaniemi Finnország 2018 július végeLappföld Rovaniemi Finnország 2018 július vége

Magyarországon egyelőre a forróság csak mérsékelten érezteti a hatását a fent említett példákhoz képest: csütörtökön a főváros külterületén a hőmérséklet napi középértéke 25,1 fok volt, ám ez is 3,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatásából. Szombat estig pedig országszerte a várható legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű.

Egyelőre csak Bács-Kiskun és Csongrád megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom, amelyet tegnap, pénteken léptettek érvénybe – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-t. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Kapcsolódó anyagok:

Miért ilyen szélsőségesen meleg idén az északi félteke?

Egyre brutálisabb mennyiségű pénz ég el az erdőtüzekben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek