A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A biológiai invázió során egy területen új fajok jelennek meg más országokból vagy földrészekről, amelyek később dominánssá válhatnak és felboríthatják az őshonos ökoszisztémák egyensúlyát.

Az inváziós fajok túlnyomó többsége az emberi tevékenység hatására jelenik meg hazánkban- – mondta el Lukács Balázs András a folyamatot magyarázva. A kutató a legfőbb terjesztők között említette a globális kereskedelmet és a turizmust, hozzátéve, hogy a fajok kisebb százaléka pedig természetes vektorokon, főként a madarak bélcsatornájában túlélve érkezik hazánkba.

A biológiai invázió szorosan összefügg a klímaváltozással is, a globális felmelegedéssel szubtrópusi, trópusi fajok jelennek meg az országban.

Az idegen fajok megtelepedését az is segíti, hogy élőhelyeinket “túlhasználjuk”, felszíni vizeink túlnyomó többsége meg van “bolygatva”- jegyezte meg a kutató.

Egy inváziós faj megjelenése következtében csökkenhet például a terméshozam. Ugyanakkor pozitív hatása is lehet a jövevényfajok megjelenésének: a kutató példaként említette, hogy a Balatonban élő inváziós kagylófajok jelentős szerepet töltenek be a víz szűrésében.

A biológus hangsúlyozta: tudományos berkekben az a nézet, hogy a biológiai inváziót megállítani nem lehet, jelentősen lassítani viszont igen. Hozzátette, a tudományos közösség feladata ebben, hogy időben kiszűrje azokat a fajokat, amelyek leginkább károsak lehetnek.

Nyitókép: Tájidegen bálványfák a Balaton-felvidéken

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek