A rovat kizárólagos támogatója

A Duna-Ipoly Nemzeti Park dolgozóinak lelkes csapata összesen 464 egyedet talált 9 helyszínen. Képes beszámoló Hegyi Zoltán természetvédelmi őr tollából.

Az idei évben is elvégeztük a börzsönyi bányatárók átvizsgálását, ellenőrzését, a telelő denevérállományok számlálását. Az idei évben – talán a hideg téli időjárás és az általánosan elfogadott globális felmelegedés miatt– rekord számú denevért találtunk a Lukácsszállási-táróban. Ez a táró a legjelentősebb téli denevér szálláshely a Börzsönyben. Az összesen talált 464 denevérből 437 állat kis patkósdenevérnek bizonyult a fajmeghatározás során. A kis patkósdenevéreken kívül találtunk még közönséges denevéreket, nagy patkósdenevéreket, vízi denevéreket és néhány horgasszőrű-, csonkafülű- és nagyfülű denevért is.

A két nap során összesen 9 potenciális denevérszálláshelyet néztünk át. Ezek közül 2 tárórendszer denevérbarát módon lezárásra került, a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány közreműködésével. Ezek a beavatkozások minimálisra korlátozzák a telelő denevérek zavarását és nyugodtabb körülményeket biztosítanak az állatoknak. Említésre méltó, hogy a Szokolyai Vas-bányában összesen 57 telelő denevért találtunk, melyek 8 különböző fajhoz tartoztak. Összehasonlításképpen az elmúlt 10 évben az itt telelő denevérek száma nem haladta meg a 25-öt és 4 fajnál több denevérfaj eddig még nem telelt ezen bányában. A fokozott védettséget élvező fajok közül találtunk itt nyugati pisze denevéreket, nagyfülű denevért és nagy patkósdenevéreket is.

A Nógrádi úti Hevér-lyukban találtunk olyan hegyesorrú denevért, amely láthatóan a „fehérorrúság” gombafertőzéstől szenvedett. Ez a betegség országszerte terjedőben van, de reméljük nem fog elhatalmasodni a börzsönyi állományokon.
Képgaléria a felmérésről >>>

Denevér-felmérés a Vértesben

Denevér-felmérés a Vértesben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén. A friss leltár: 11 faj 141 példány.

A telelő denevérek rendkívül érzékenyen reagálnak a zavarásra, ezért telelő helyeik védelme kiemelt természetvédelmi feladat. A hibernált állapotban lévő emlősök látszólag nem reagálnak a jelenlétünkre, de érzékelik a rezgést, fényt, hangokat. Ilyenkor megemelkedik a pulzusszámuk, fogyasztva a télre elraktározott tartalék energiájukat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás