A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

2019-ben rekord mennyiségű, 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami 21 %-os emelkedést jelent az elmúlt 5 évben. Egy új tanulmány szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

A nagyrészt műanyagból és szilikonból álló hulladék között nagy mennyiségben megtalálható réz, arany és más nemesfém, melyeket például áramvezetőként használnak. Míg egyhatodukat újra felhasználták, ezeknek az értékes összetevőknek a többi, legalább 57 milliárd dollár értékű részét nem hasznosították újra.

Ahol a mi levedlett kütyüjeink is gyilkolnak

A leselejtezett elektronikus eszközök az egészségre is a környezetre is veszélyt jelentenek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, melyek károsítják az idegrendszert, például higanyt.  Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme, a Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) és más szervezetek együttműködésével elkészített tanulmány szerint az elektronikai hulladék mennyisége 2030-ra 74 millió tonnára növekedhet. (MTI)
Bejut a ghánai táplálékláncba az Európából érkező, illegálisan hasznosított elektronikai hulladékból származó néhány igen veszélyes vegyi anyag – mutatták ki környezetvédők a nyugat-afrikai ország fővárosa, Accra egyik nyomornegyedéből származó tyúktojások vizsgálatából.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás