A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére. Kutatók becslései szerint világszerte több mint egyharmaddal fog megnövekedni az úgynevezett tájidegen állat- és növényfajok száma. Az állatok között elsősorban a “kevésbé feltűnő” fajok – rovarok, puhatestűek és rákállatok – várhatóak.

Hanno Seebens, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársa és kollégái a Global Change Biology című tudományos lapban mutatták be erre vonatkozó kutatásaikat.
Az állatok között elsősorban a “kevésbé feltűnő” fajok várhatóak: rovarok, puhatestűek és rákállatok. Az újonnan bevándorlók között alig lehet emlős, a kutatók példaként említik az Európában már most is megtalálható mosómedvéket.

A tudósok szerint 2005-ben világszerte több mint 35 ezer volt a tájidegen állat- és növényfajok száma. Az új élőhelyek meghódítása hajók, teherautók vagy repülőgépek révén történik a világ kereskedelmi és közlekedési útvonalai mentén. Számuk a becslések szerint 2050-ig 36 százalékkal emelkedhet világszerte. Európában viszont 64 százalékos emelkedésre számítanak a szakértők, ami 2500 új invazív fajt jelent. A szakértők az elmúlt évek megfigyelései alapján készített számítógépes modellekkel végezték el becsléseiket.

További érintett térségek Ázsia, valamint Észak- és Dél-Amerika mérsékelt égövi területei. A legkisebb mértékű növekedés Ausztráliában várható.
A fajoknak már egy töredéke is aggodalomra ad okot. A következmények nem megjósolhatóak, és akár nagyon erőteljesek is lehetnek. Az Európai Unióban az invazív fajok okozta éves költségek 12,5 milliárd euróra rúgnak, elsősorban a mezőgazdasági területeken. A kutatók szerint szigorú szabályozásra és annak szigorú betartására van szükség az új fajok behurcolásának elkerüléséhez.


Bal oldali kép: R. completa kártétele dió termésen P. Falatico; jobb felső: R. completa; imágó P. Legros; jobb alsó kép: R. completa lárva és kártétele EPPO Gallery

Magyarországon 2012 nyarán nyert igazolást a tény, hogy az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelen van a hazai diófákon (akkor Kőszeg környékéről jelentették).  A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa)  az USA és Mexikó területéről származik, a ’80-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye elsősorban a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Előfordulása ma már Európa nyugati-déli területeiről igazolt, gyorsan hódít meg újabb országokat.
A feketedő dió és a nyüvek, meg a totálisan félrement háború

Nyitókép: ázsiai márványospoloska Halyomorpha halys  wikipedia

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek