Hirdetés

Székesfehérváron 2023. június 23-25. között tartják a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 32. Országos Találkozójukat, ahol konferencia, kerekasztal beszélgetések, szakmai fórumok, kirándulások, koncert, közösségi és kulturális programok várják az érdeklődőket, akik ismerkedni akarnak a zöld civil szervezetekkel és a környezetvédelem aktuális kihívásaival.

Az elmúlt 32 évben a magyar környezetvédők és természetvédők évente egyszer összegyűltek, hogy tanuljanak egymástól, barátkozzanak, közösen gondolkozzanak, megfogalmazzák elvárásaikat a környezetpolitikával kapcsolatban. Az idei találkozóra 300 fő jelentkezett, a Zöld forgatag a vendéglátó település lakosainak is színes, érdekes, ingyenes programokat kínál. A rendezvény a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért szervezésében valósul meg.

Az együttműködés a túlélés kulcsa, minden területen ez segít megoldani a problémákat – fogalmazta meg jó tapasztalatait Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

Az első nap a Jót s jól szakmai konferencia keretében már működő példákat mutattak be a szervezők, melyek első kézből származó tapasztalatai inspirálóak lehetnek más közösségek számára is.  Kosár közösségek alapítása és működtetése, húsmentes nap bevezetése a közétkeztetésben, városi zöld területek létrehozása és gondozása, bioszféra rezervátumok, mire jók az energiaközösségek, vagy hogyan lesz egy település Klímasztár, ez csak pár példa a számos pozitív kezdeményezésből, amelyről szó esett a konferencián.

Zöld OT 2023 június 23 konferencia Székesfehérvár kép: Sarkadi Péter greenfo

Egyre nyilvánvalóbb jelei vannak az éghajlatváltozásnak, környezeti problémáknak miközben gazdasági és politikai válságról válságra is bukdácsolunk. Egyszerre sürgős és megfontolt válaszokra van szükség, melyhez a közös gondolkodás elengedhetetlen. Ezeknek a beszélgetéseknek a helyszíne is a találkozó, ahol nyíltan vitathatunk meg különböző kérdéseket. – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Tegnap szombaton környezetvédelmi előadásokon, szakmai fórumokon kerül terítékre a környezetvédelem számos aktuális kérdése, mint a fenntarthatóság, aszály, energia, a természetvédelem vagy a húsmentesség, míg ma vasárnap kirándulásokkal várják a szervezők az érdeklődőket.

A kerekasztal beszélgetésekről podcastokban számolunk be hamarosan itt a greenfon.

Méregcsökkentési kerekasztal kép: Sarkadi Péter greenfo

Horváth Bence a székesfehérvári OT helyi szervezője elmondta, két éve dolgozik a hazai zöld civil szférában és lokálpatriótaként számára nagyon fontos, hogy a saját szülővárosában Székesfehérváron minél tevékenyebb legyen a zöld civil mozgalom. 2022-ben egy természetvédelmi konferencián merült fel a székesfehérvári találkozó ötlete, amely lehetőséget rögtön megragadott, mert a környéken számos jó ötlet, de sajnos probléma is akad, amivel kiemelkedően lehet foglalkozni egy ilyen találkozón. Örül, hogy a színes szakmai programok nem csak a találkozó résztvevőinek, hanem a lakosságnak is szólnak.

kép: Sarkadi Péter greenfo

Székesfehérvár belvárosában a tegnapi Zöld Forgatagon számos zöld civil szervezet mutatja be tevékenységét. A bemutatkozó szervezetek Magyarországról és határon túlról érkeznek, hogy részt vegyenek ezen a seregszemlén. A gyerekeket és felnőtteket számos színes és szakmai program, kézműves játékok, többféle óriás társasjáték, koncert várja a Múzeumok éjszakája program keretében.

Nyitókép: zöldek kontra multik kötélhúzása kép: Sarkadi Péter greenfo

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás