Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Jaguársügért, citromsügért, tűzfejű tarka sügért, és más idegenhonost igen, de őshonos halfajt alig találtak a Hévízi-tó kifolyója legfelső szakaszán: 20 ilyen jutott 500 egzotikus halra. Csukákkal próbálják felvenni ellenük a harcot.

Egzotikus halfajoktól hemzseg a Hévízi-tó kifolyója, alig van már őshonos hal a vízfolyás legfelső, 500 méteres szakaszán – derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. most közzétett videójából. Az érintett szakaszon célzott halászatot végeztek, amelynek során félezer idegenhonos és csupán 20 hazai halfajt találtak a szakemberek. Ferincz Árpád, a MATE AKI Természetesvízi Halökológiai Tanszékének munkatársa – bár jelezte, hogy sok közöttük a hibrid – többet is azonosított közülük, például a ragadozó jaguársügért.

A szakember szerint komoly problémákhoz vezethet az idegenhonos fajok jelenléte, legfőképp azért, mert fokozatosan alkalmazkodva a helyi viszonyokhoz, kiszoríthatják az őshonos fajokat. Például az egzotikus ragadozó egész egyszerűen kifalja innen az őshonos halakat.

Aggasztó jel, hogy már a vízfolyás alsóbb, hidegebb vízű szakaszán is találtak közülük példányokat, és a szakember szerint van esély arra, hogy több generáción keresztül alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. Annál is inkább, mivel a klímaváltozás hatásai miatt egyre ritkábban fordul elő telente igazán hosszan tartó, fagyos, hideg idő.
A halgazdálkodó a lehalászás mellett kísérletképpen biológiai úton is igyekszik gyéríteni az egzotikus faunát.

Nyitókép: citromsügér © Youtube / Balatoni Halgazdálkodás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás