Hirdetés
Forrás: veol.hu

Két napig ugattak a kutyák, utána csak vonyítottak, aztán már semmi. A kennelekben nyáron 50 fok is volt, azt nem láttam, hogy vizet is kaptak volna – ezt mondta egy tanú az ajkai gyepmesteri telep korábbi körülményeiről az Ajkai Járásbíróságon, ahol megkezdődött az állatkínzással vádolt ajkai gyepmester tárgyalása.

Egy másik tanú arról beszélt, hogy megrázták a látottak. Az állatvédők, akik napvilágra hozták a történteket, a körülményekről fotókat adtak át a bírónak. Állatkínzás vétsége miatt indult büntetőeljárás a korábbi gyepmester ellen, az ügyet tegnap Vörös Barbara bíró kezdte tárgyalni.

A vád szerint a korábbi gyepmesteri telepen 2012. december 27-e előtt nem részesültek megfelelő bánásmódban a kutyák, a gyepmester megfelelő mennyiségű élelemmel nem látta el, elegendő vizet nem biztosított nekik, naponta állapotukat nem ellenőrizte, kenneljüket nem takarította. A nem megfelelő bánásmód miatt az állatok éheztek, lesoványodtak. A telepen tartott kilenc kutyával szemben ez a bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állatoknál maradandó egészségkárosodást okozzon. A vádlott bánásmódja miatt kettő német juhász kan kutya december 27-én elpusztult.

Tegnap az egyik tanú, aki a történtek idején kerületi, ma járási főállatorvos az ügyész kérdésre az elpusztult állatokról elmondta: az egyik kutya gyomra üres volt, a másikban volt valami étel, a tálban moslékot látott. Az ajkai telepen szerinte korábban nem volt probléma, évente száz kutya fordult ott meg, amiből egyet-kettőt altattak egészségi okok és agresszív magatartás miatt. Egy másik állatorvos azt mondta, semmi rendkívülit nem tapasztalt a telepen, ahova rendszeresen járt, ő az állatok boncolásnál jelen volt. December közepén szólt neki a vádlott, hogy az egyik állatnak erős hasmenése van, emiatt injekciós kezelést kapott. A másiknak tüdőgyulladása volt.

Az állatvédők által a bíróságnak bemutatott fotók

Állatvédő tanúk azt mondták, a telepen napokig nem látták a gyepmestert, aki többnyire nem működött együtt velük a kutyák elhelyezésében. Oda december 25-én kiskutyákat dobtak be, értük másztak be a gyepmester engedélyével, és akkor látták, hogy milyen borzalmas körülmények uralkodnak ott. Csontsovány kutyákat láttak, akik saját ürülékükben álltak, a kennelekben szemetet, régi és sok ürüléket, rothadt moslékot citromkarikával, káposztával, patkányokat.

Egyik  tanú azt mondta: „ a vádlott  gyepmestersége alatt nagyon sok kutya halt meg, aki ünnepnapokon nem ment ki a telepre. A helyi jegyzőnek rendszeresen jelentették kifogásaikat, de változást nem tapasztaltak. Bírálták az ellátást, szerintük a gyepmester pénzért ment ki állatokért, akiket utána eldobott. A vádlott mindezt tagadta.

Az ügyészség indítványozta az állatvédőrség, az önkormányzat illetékesének és igazságügyi állatorvos szakértő meghallgatását, kért állatorvosi jegyzőkönyvet az ellenőrzésekről. Kérdés ugyanis, hogy van-e összefüggés az elpusztulás, és az ellátatlanság között, mennyi ideig tartó éhezés vezethetett az elpusztulásukhoz, a különös szenvedést okozhatott-e a gyepmesteri bánásmód. Az ügyvéd a szakértőtől arra várja a választ majd, hogy a kutyák egészségi állapota okozott-e étvágytalanságot, egy elgázolt állatnál, egyikükkel állítólag ez történt lehet-e számolni elpusztulással? Az ügyvéd kérte továbbá az injekciós kezelés dokumentációját, és a vendéglátóhely vezetőjének meghallgatását, ahonnan az ételmaradékot hozták a telepre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás