A rovat kizárólagos támogatója

Mintegy 8000 állatkerti állat éhezik a hónapok óta tartó ukrajnai gazdasági és politikai válság közepette, a megmentésükre vállalkozott az Ukrajnában élő Lionel de Lange dél-afrikai vállalkozó, állatbarát.

De Lange az Environnement New Service hírportálnak elmondta, hogy az állami források elapadása miatt nem tudják miből élelmezni az állatokat, ha nem találnak adományozókat, jelenti az MTI.

Az üzletember először a 114 éve működő, két világháborút túlélő mikolajivi állatkert megmentésére sietett, amelyben hozzávetőleg hatezer állat él – nagymacskák, medvék, majmok, krokodilok, óriáskígyók és elefántok, változatos madár- és halfajok.

Az állatkertben a húsevők tápláléka mindössze két napra, a növényevőké még egy hétre elegendő. Kifogytak az állategészségügyi készletek, azonnali segítségre van szükség a vállalkozó szerint.  De Lange a bagdadi állatkert lakóit az iraki háború idején megmentő Lawrence Anthonyról elnevezett kaliforniai környezetvédő szervezet (LAEO) segítségét kérte. A szervezet elnöke, Barbara Wiseman azonnal pénzgyűjtési kampányt kezdeményezett az éhező állatkerti állatok megmentésére. Létrehozta a LAEO ukrajnai szervezetét, amelynek De Lange lett a vezetője. Március vége óta a LAEO két hétre elegendő élelemre és gyógyszerre pénzt gyűjtött a dél-ukrajnai állatkert lakói számára.

Nem csak a mikolajivi állatkert van gondban. A Viktor Janukovics Kijev melletti rezidenciáján lévő magánállatkertet – benne több mint kétezer állattal – sorsára hagyták, amikor megbuktatott elnök februárban elmenekült Ukrajnából. Bár a kijevi létesítmény felszerelése szép és korszerű, az állatoknak nincs táplálékuk, és fosztogatók dézsmálják az állományt – mondta el a környezetvédelmi hírszolgálatnak Lionel de Lange és Barbara Wiseman.

A dél-ukrajnai Aszkonyija-novai Természetvédelmi Területen jobb a helyzet, mert az állatok a szabadban élnek, de a kisállatok táplálásához tejporra és cumisüvegekre van szükség – mondta el Wiseman.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás