A rovat kizárólagos támogatója

Az erdőket a jóisten azért teremtette, hogy az emberek használják – mondta Or bán Viktor a pilisszentkereszti szurdok közelében, a Som-hegyi turistaház átadásán egy hete. Orbán célja, hogy a hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként legyen olcsó szállás. Elvettétek. Tönkretettétek. Nem is tudjátok, mit vesztettünk.

Több, mint 20 éve jártunk rendszeresen a most frissen felújított som-hegyi turistaházba a Pilisbe. Észre sem vettük, és az idők során életünk szerves részévé váltak ezek a látogatások. Magunk mögött hagytuk hétköznapjainkat, a nagyvárosból kilépve barátok között egy-egy pillanatra megtapasztalhattuk a valódi létet. A természetes életet, ahol elmosódnak a határok erdő, állat és ember között, ahol mintha felfüggesztették volna az idő múlását, ahol olyan élmények értek minket, melyet lent, a hegy alatti létforgatagban elképzelhetetlen megtapasztalni.

Kiléphettünk abból a közegből, amit modern világnak neveznek. Minden téren az egyszerűség uralkodott. Lovas szán hozta fel nekünk télen a tűzifát. Vaskályhák adta valódi meleg fogadott minket. A szépen rendben tartott házban tisztaság, a régi vaságyakon felhúzott matrac, pokróc és párna sorakozott. A konyhában a modern kort a rezsó képviselte, de volt fatüzelésű sparhelt is és minden, ami akár egy kisebb tábor ellátásához szükséges volt. Az esővizet óriási ciszterna gyűjtötte, és külön helyiségben csapnál, lavórnál frissülhettünk fel vizében. Nem volt szükségünk többre, civilizált kényelemre. Sőt! Éppen ezért jöttünk ide.

A házat eddig kezelő Hóvirág szakosztály még többet veszített. Ők is baráti társaságként gondozták, ahogy az idők során megismertük őket. Minden tavasszal közösen tettük rendbe az épületet, hol átfestve a szobákat, ablakokat, hol a tetőt javítva. A kezünk munkája volt benne, ezért érezhettük a miénknek. Biztos lehetett volna még szebb, ha a Pilisi Parkerdő, mint tulajdonos a felújítás 70 milliója helyett akár csak pár százezer forintot is adott volna nekik. De így is tudott a ház mindent, amit egy ilyen háznak tudnia kell.

Som hegyi turistaház avatója. Orbán Viktor Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnökeSom hegyi turistaház avatója. Orbán Viktor Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

Most mi lett belőle? Behozták az erdő közepébe azt, ami elől ide jöttünk. Lett radiátor mű-meleg, valódi hajópadló helyett műparketta szép szőnyeggel, lakótelepi konyhával, társasházi tetőtérrel. A bokrokkal szegélyezett, hangulatos erdei útból murvával leszórt, steril, négy méter széles autóutat csináltak, a vadak etetésére is szolgáló tisztáson terepjárók és kisbuszok parkoltak. Könyörtelenül elfoglalt itt mindent a modern, gagyi világ.

A magyar természetjárók, a valódi élet egyszerűségét szeretők rejtekét szétzúzta az osztrák színvonalúnak álmodott műkomplexum. Nemcsak nekünk fáj, hanem annak a több mint száz embernek, akinek ez fontos volt. Hóvirágosoknak, volt ELTE TFK-soknak, Szittyáknak, Fagyott világnak, erdei iskolásoknak és mindazon baráti társaságoknak, akik ide jártak.

Fenyő, Aréna, Nagy Fa, Liget és környező erdő, Isten veletek! Ide nem jövünk többet.  Ti, akik ezt tettétek, és a megnyitón pózoltatok, szégyelljétek magatokat!

Hejj,  Czene András
 


 A vélemény oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Kapcsolódó anyagok:

Száz turistaházat, ezeret!

Jelzésfestéssel a felelős turizmusért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek