A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ázsiai gepárd egykor gyakori vadnak számított a Vörös-tenger partjától egészen Indiáig terjedő területen, ám az állatok száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt évszázad során. Az 1990-es években mintegy 400 példány élt Iránban, ám mostanra a becslések szerint mindössze 50-70 egyed maradt és azok többsége az ország keleti részén él.

A súlyosan veszélyeztetett állatfajok közé tartozó ázsiai gepárd (Acinonyx jubatus venaticus) megmentéséért küzd Irán.  Az állatokra az orvvadászat, a zsákmányukat jelentő gazellák tömeges vadászata és a természetes élőhelyeikre való emberi behatolás jelent fenyegetést. Az ENSZ-től kapott segítség révén az iráni kormány komoly intézkedésekbe kezdett a faj megmentése érdekében – szem előtt tartva a ritka nagymacskákban rejlő turistacsalogató potenciált.

Az iráni vadőrök éjjellátó szemüveget kapnak és kamerákat helyeznek ki a gepárdok élőhelyei körül, hogy időben észlelhessék az esetleges veszélyforrásokat. Magukra az állatokra nyomkövetős nyakörvet erősítenek, hogy követhessék a mozgásukat. A hatóságok menedékeket alakítanak ki a száraz területeken, ahol vizet biztosítanak a gepárdoknak. A helyi közösségek képzést kapnak a gepárdokkal való bánásmódról, míg a jószágaikat vesztett pásztorok és gazdák kárpótlásban részesülnek. A gepárdok élőhelyeit érintő bármely beruházáshoz az iráni környezetügyi minisztérium jóváhagyása szükséges.

Az ország elkötelezettségét jelzi, hogy a most zajló labdarúgó-világbajnokságon az iráni válogatott mezére is felkerült a súlyosan veszélyeztetett állat. 2006 óta Irán augusztus 31-én ünnepli a nemzeti gepárd napot.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás