A rovat kizárólagos támogatója

Tizennégy kilométernyi földkábelt fektettek le a Bükkben, így a Borsodi Mezőség magterülete lett Magyarország legnagyobb egybefüggő légkábel mentes övezete. A Szentistván – Négyes települések között végzett munka eredményeként az itt élő nagytestű madarakat nem fenyegeti az áramütés veszélye.

Befejeződött a földkábel építés a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madárvédelmi programja keretében a Borsod Mezőség Tájvédelmi Körzet területén. A munkálatok során csaknem 9 km földkábelt építettek meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett. Ugyancsak véget értek a munkálatok a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben Tarnaszentmiklós – Pély között. Ezen a területen a madarak védelmét nem csak a föld alá helyezett kábelek biztosítják a jövőben, hanem az is, hogy egyes belterületi részeken – ahol más közművezetékek miatt nem volt lehetőség földkábel építésére – burkolt légvezetékre cserélték az eddig nem szigeteltet. A rekonstrukció a következő évben Hevesvezekény – Kisköre térségében folytatódik. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet 2-2 vezetékszakaszán végzett beruházást több, mint 410 millió Ft-os támogatásban részesítette az Európai Unió.

A Borsodi Mezőség magterülete lett Magyarország legnagyobb egybefüggő légkábel mentes övezete. A Szentistván – Négyes települések között végzett munka eredményeként az itt élő madárvilág teljes biztonságba került. A 20 kV-os elektromos szabadvezetékek földkábellel történő kiváltása után kizárt a madarak áramütéses sérülése és az ütközéses pusztulás egyaránt. A földkábel nemcsak madárvédelmi és esztétikai szempontok miatt előnyösebb a légkábelnél. A légvezetékeket évről évre karban kell tartani, a meghibásodások rendszeresek. Emiatt jelentős a költségráfordítás az üzemeltetés során. A földkábel azonban nem igényel gondozást, szinte karbantartás nélkül is biztonságosan működik 30-50 évig biztonságosan. A Borsodi Mezőségben az elmúlt hónapokban végzett munkálatok fontos eredménye az is, hogy a térségben található tanyák áramellátása biztonságosabbá vált. A légkábelek földbe helyezése során két bronzkori település maradványai kerültek a felszínre. A leletek feldolgozása még tart.

Borsodi MezőségBorsodi Mezőség    kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Ugyancsak véget értek a munkálatok a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben Tarnaszentmiklós- Pély települések térségében. Itt nemcsak több mint 5 km, hosszú elektromos szabadvezetéket cseréltek földkábelre, hanem megépítettek több mint 1 km burkolt légvezetéket is. A szigetelt légvezetékeket olyan belterületi részeken alakították ki, ahol más közművezetékek miatt nem volt lehetőség földkábel építésére. A madarakat nemcsak a burkolt légvezetékek védik. Az 1200 m hosszú burkolt vezeték szakaszon a tartóoszlopokra madárkiülőket, madárszárny-terelőket szereltek valamint ellátták azokat vezetékleesés-gátlóval is. A vezetékcserét kihasználva az oszlopokra több új fészektartó-állványt is telepítettek a fehér-gólyák részére a Bükki Nemzeti Park munkatársai az oszlopokra.
A rekonstrukció a következő évben Hevesvezekény – Kisköre térségében folytatódik.

A legfontosabb eredmény az érintett területeken költő és átvonuló madárfajok egyedeinek vezetéknek ütközés és áramütéses baleset következtében fellépő tömeges sérülésének, pusztulásának megszüntetése, a NATURA 2000 különleges madárvédelmi területen jelentkező veszélyforrások csökkentése. Mellékhozadékként csökken a szabad vezetékek karbantartásakor szokásosan jelentkező humán zavarások száma, valamint a térségi tájsebnek minősülő vezetékszakaszok is eltűnnek.

Kapcsolódó anyagok:

Gyilkos oszlopok: az egerészölyv a leggyakoribb áldozat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás