A rovat kizárólagos támogatója

A hideg napok elvonultával egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik, kertészkedéssel, kirándulással köszöntve a tavasz első napsugarait. Ezzel egy időben előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a tavaszi erdőtűzszezon éppen a hóolvadás utáni csapadékmentes időszakra esik.

Annak ellenére, hogy az idei tél nem szűkölködött csapadékban és a korábbi évekhez képest hűvösebb volt, pár hét száraz-meleg időjárás elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a biomassza a természetben kiszáradjon. A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére, 2017. március 3-ától átmeneti időre. A tilalom jelenleg is érvényben van, ebben az időszakban az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében tilos a tűzgyújtás, az égetés a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.

A tilalom visszavonása után is kiemelten fontos, hogy minden esetben kellő odafigyeléssel járjunk el tábortűz meggyújtása vagy eloltásakor. Ügyelni kell rá, hogy csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet és elegendő vízzel oltsuk azt el. A nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, avarégetés után) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként éledhet újra. A ház körül keletkezett növényi hulladék elégetése helyett mindenképpen javasolt inkább komposztálni, ezáltal sem szennyezzük a levegőt.

Mivel a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Firelife programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról. E szellemben jött létre a Csodák Palotája és a NÉBIH együttműködésében az az augusztus végéig látogatható tárlat, mely a körülöttünk lévő világ tudományos kihívásaira, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál. „A tudomány körülvesz” címet viselő interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, mellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók.

A kampány tavalyi évi sikerén felbuzdulva, idén március 20-tól ismét egy hetes játéksorozat indul a NÉBIH közösségi oldalán, hogy az érdeklődők játékos formában sajátíthassák el az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A játék nyertese a Camponában található Csodák Palotájába nyerhet családi belépőt.

Az aktuális erdőtűz veszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a http://www.erdotuz.hu/ weboldalon további információk olvashatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás