Hirdetés
greenfo/MTI

Vadvédelmi szakemberek szerint az elefántagyarak utáni hajsza tavaly okozta a legsúlyosabb veszteségeket, mióta 1989-ben nemzetközileg betiltották az elefántcsont kereskedelmét. 2011-ben legkevesebb 3000 elefántot mészároltak le Afrikában, csak az elmúlt hat hétben kétszáz elefántot öltek meg Kamerunban.

Mint Gambo Haman, a nyugat-afrikai ország Északi régiójának kormányzója egy helyi rádióban elmondta, a régió Bouba Ndjida nemzeti parkjában Csádból és Szudánból átjáró fegyveresek tizedelik a vadállományt. Szavai szerint a lóháton portyázó, állig felfegyverzett bűnözők az illegális elefántcsont-kereskedelemnek köszönhetően gyors jövedelemre tesznek szert. A példátlan vérengzést a helyi lakosokkal összejátszva hajtják végre, akiknek ingyen odaadják az elejtett ormányosok húsát, s a helyiek ráadásul örülnek, hogy megszabadulnak a terményeikben kárt tevő, védett elefántoktól.

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) közlése szerint a száraz évszakban máskor is megszokott jelenségről van szó, de az idei mészárlás léptéke példátlan. Januárban 146, február közepéig pedig újabb 60 elefánttetemet számoltak össze a Bouba Ndjida parkban, s ez valószínűleg ennél jóval több lehet, mivel a nemzeti parknak vannak olyan részei is ahová nem jutottunk el.

A területen nagy számban látnak elárvult elefántborjakat, akiket magányosan az éhhalál fenyeget.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország kameruni nagykövetsége "megkongatta a vészharangot" a mészárlás miatt, és felszólította a yaoundéi kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket leállítására.

Mint Celine Sissler-Bienvenu, az IFAW párizsi szóvivője elmondta, "az elefántcsontot Nyugat- és Közép-Afrikából Európa és Ázsia feketepiacaira csempészik, s a bevételekből fegyverek beszerzését finanszírozzák a térség konfliktusainak részvevői, elsősorban a Szudánban és a Közép-afrikai Köztársaságban egymással harcoló felek".

Vadvédelmi szakemberek szerint az elefántagyarak utáni hajsza már tavaly a legsúlyosabb veszteségeket okozta azóta, hogy 1989-ben nemzetközileg betiltották az elefántcsont kereskedelmét. Az IFAW becslése szerint 2011-ben legkevesebb 3000 elefántot öltek meg az afrikai kontinens országaiban.

 

Kapcsolódó anyagok:

Virágzó elefántcsont-kereskedelem Egyiptomban

Kínaiak állnak a legtöbb elefánt és rínó orvvadászata mögött?

Taposóakna robbantotta fel az elefánt lábát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás