A rovat kizárólagos támogatója

A kenyai Tsavo Nemzeti Parkban tíz állat – öt tehén és öt bika – kap GPS nyomkövető nyakörvet a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat és a Save the Elephants (Mentsd meg az Elefántokat) nevű civilszervezet közös akciójában. A szakemberek szeretnék megfigyelni, merre vonulnak az elefántok, hol keresztezik a csordák most épülő vasútvonalat.

Ezeken a pontokon ugyanis vadfolyosókat akarnak kialakítani. – Az állatok követésével az a célunk, hogy megtudjuk, hol lépik át a vasút tervezett nyomvonalát, hiszen így gondosan tervek készülhetnek arról, hogy hol épüljenek meg az átjárók. – Másrészt azt is szeretnénk megnézni, hogy használják-e a már megépült aluljárókat. Kutatóként és környezetvédőként is fontos, hogy megtudjuk, hatékonyak-e, és hogy van-e elég belőlük, mert így megbízható terveket készíthetünk arra vonatkozóan, hogy a jövőben hol és hány aluljárót alakítsunk még ki – magyarázza Benson Okita, a civilszervezet munkatársa.

Kenya 2013-ban kötött megállapodást Kínával, hogy ők építik meg a Mombasa és Nairobi közötti új vasútvonalat, ami a tervek szerint 2017-re készül el, és legalábbis részben keresztül szeli a Tsavo Nemzeti Parkot. Ehhez a szakaszhoz töltést építenek, amely alatt az állatok számára átjárókat alakítanak ki. Itt található ugyanis Kenya legnagyobb elefántállománya.
 

A Tsavo Alap nevű nonprofit szervezet adatai szerint 2011-ben több mint 12 ezer elefánt élt a nemzeti park területén. Robert O’Brien, a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat területi igazgatóhelyettese azt mondja, ezzel a megoldással a helybéliek és a vadvédelem szempontjait is sikerül egyeztetni. – Mivel az elefántok időnként betörnek a farmokra, jó ha tudjuk, merre járnak, mert így biztonságos módon el tudjuk őket terelni – mondja Robert O’Brien.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat állatorvos-csapata már a következő bevetésre indul. Ezúttal a csorda vezetőjét veszik célba. Sospeter Kiambi a szolgálat elefántprogramjának koordinátora azt mondja, a projekt az elefántok és az emberek számára is rejt veszélyeket, de szükséges, mert csak az összegyűjtött adatok birtokában tudnak a hatóságok megfelelő döntéseket hozni.

Nagyon sokba kerül ez a program.

Egy nyakörv körülbelül négyezer dollárba kerül, de csak így tudjuk tudományos módon megvizsgálni, miként alakítja át az állatok, az elefántok életét az infrastruktúra. A jövőben tudományos háttérrel segíthetjük a döntéshozók munkáját – magyarázza Sospeter Kiambi. A Mentsd meg az Elefántokat civilszervezet azt állítja, hogy a Tsavo Nemzeti Park ökoszisztémájára óriási veszélyt jelent az urbanizáció, a klímaváltozás és a orvvadászat. Az ilyen projektek segíthetnek abban, hogy az elefántok és az emberek békében élhessenek egymás mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek