Hirdetés

38 új fa, mintegy 3000 négyzetméternyi zöldterület és 70 új ülőhely kialakítása. Az osztrák főváros egy újabbb, nagyszabású burkolatbontási és zöldítési kampányt indít.  A  „Le az aszfalttal!” mottóhoz hűen a Simmering városrészben található Enkplatz most a kerület zöld és hűtött főterévé alakul át.

A nagyszabású átalakítást Ulli Sima, városi tanácsnok jelentette be 2024. július 3-án. A zöldítés keretein belül több, mint 38 új fa ültetése, rengeteg további zöldterület felszabadítása is a cél. A tér, így egyfajta zöld oázissá váik, összesen 1000 négyzetméter cserjeágyással és 1160 négyzetméter természetes réttel. Ezenkívül 760 négyzetméter korábban hozzáférhetetlen gyepterületet is megnyitnak a jövőben a látogatók előtt. A parkosítás mellett mintegy 70 új pad és ülőhely szolgálja majd a kényelmet, illetve az új, világosabb burkolat biztosítja, hogy a tér kevésbe melegedjen fel a nyári hónapokban. A zöldoázis nem lehetne oázis, víz nélkül, így a tervezők 6 párakapuval és 18 padlós vízsugárral ellátott vízjátékkal, ívókutakkal gondolnak a látogatókra az egyre forróbb nyári időszakban. A tervezés során olyan fontos szempontokat is figyelembe vettek, mint a meglévő fák megőrzése, a mélygarázs és a parkoló megközelítése, vagy a metróvonal könnyű elérése a parkból. További kitétel, és közösséget megóvó intézkedés, hogy a téren elegendő helyet kell biztosítani a piacok és rendezvények számára is.

Enkplatz Bécs 11. kerületében, Simmeringben helyezkedik el, az átalakítás megkezdését pedig egy széles körű lakossági közvéleménykutatás előzte meg 2023. októberében. Az Enkplatz környéki háztartásokban információs brosúrákat osztottak ki a projektről és a visszajelzés lehetőségét is megadták a lakosoknak. A projektcsapat felkérte a helyieket, hogy osszák meg véleményüket online, amire közel 1000 válasz érkezett. A felújítást várhatóan 2025 elejére fejezik be, így a jövőben a park már mindenki számára menedékként szolgálhat a nyári meleg elől.

 Nyitókép: Thomas Keller, a MA28 főosztályvezetője, Ulli Sima városi tanácsnok, Thomas Steinhart, Simmering kerület polgármestere és Franz Kobermaier, az MA19 főosztályvezetője © Stadt Wien/Christian Fürthner

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás