A rovat kizárólagos támogatója

Greenpeace-aktivisták hatalmas felirattal üzenték az 50 éves mátrai szénerőműnél: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről a megújulókra. Az éghajlati válság kellős közepén a magyar kormánynak is felelősséget kell vállalnia: a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást kell megspórolnunk, ezt első lépésként a mátrai szénerőmű bezárásával tudjuk megtenni. A Greenpeace erőmű bezárását követelő petícióját már több mint 23 ezren írták alá, arra szólítva fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek bezárják a klímagyilkos szénerőműveiket.

Magyarországon a tegnap 50 éves Mátrai Erőmű a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó: a hazai kibocsátások kb. 14%-áért, a magyar villamosenergia-szektor kibocsátásainak mintegy feléért felelős.

„Magyarország a világátlagnál gyorsabban melegszik, így a klímaválság által súlyosabban érintett területek közé tartozik. A magyar kormánynak ezért erős elkötelezettséget kell felmutatnia, gyors, érdemi lépéseket kell tennie, hogy megvédje a magyar lakosságot és hazánk természeti kincseit a közelgő klímakatasztrófától,” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Mátrai Erőmű Magyarország utolsó szénerőműve. Engedélyei 2025 végén járnak le. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban 2030-ig kalkulál az erőmű működésével, az erőmű üzemeltetési tervei pedig 2029-ig szólnak. Ez azt jelenti, hogy a döntéshozók jelenleg üzemidő-hosszabbításban gondolkoznak, mely további 4-5 év környezetszennyezéssel, akár további 20-25 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járna.

Az öregedő, elavult Mátrai Erőmű termelése továbbá egyre csökken, tavaly mindössze 63%-os volt kihasználtsága. Eközben a naperőművek termelése rohamosan nő. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni pusztán napenergiával, mint amennyit a Mátrai Erőmű állítana elő. A Greenpeace Magyarország a klímavészhelyzet állapotában ezért a klímagyilkos erőmű mihamarabbi bezárását követeli a www.greenpeace.hu/stopszen címen elérhető petíciójában.

Számos európai ország már most szénmentes (Belgium, Ciprus, Észtország, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta), további országok (Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Franciaország, Portugália, Svédország) 2022-2030 közötti dátummal, Németország pedig 2038-ig vállalta a szén kivezetését.

A klímatudósok szerint alig bő 10 évünk van hátra, hogy megakadályozzuk a klímakatasztrófát, és 1,5 fokban maximáljuk a felmelegedést. Ehhez kibocsátásunk szintjét 2030-ig legalább a jelenlegi felére, legkésőbb 2050-ig pedig nullára kell csökkenteni. A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság első számú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk.

A klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátások közel fele származik a világon a szén égetéséből. A  villamosenergia-termelés kibocsátását nézve még rosszabb a helyzet: a szennyezés 72%-áért felelősek. Ezzel a szénerőművek a klímaválság kialakulásának első számú felelősei.
Fotók az eseményről >>>

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek