Hirdetés
(X)

Napjainkban rengeteg gépjármű cserél gazdát. Ez annak köszönhető, hogy az embereknek egyre nagyobb igényük van a fenntartható mobilitásra. Különösen igaz ez az elektromos autókra: jól mutatja a növekvő trendet az az adat, hogy idén az Európai Unióban 2,5%-kal több autó került forgalomba, melynek közel 40%-a tisztán villanyhajtású.

A következő cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a gépjármű adásvételi szerződéssel kapcsolatban, valamint kitérünk az elektromos autók előnyeire is.

Adásvételi szerződés kötelező elemei

A gépjármű adásvételi szerződés tartalma általában a következőket foglalja magában:

  1. Felek adatai: Eladó és vevő neve, lakcíme, személyi igazolvány, esetleg vezetői engedély száma.
  2. Eladott jármű adatai: Az autó típusa, gyártási éve, motorteljesítménye, színe, rendszáma, alvázszáma, felszereltsége, futásteljesítménye.
  3. Vételár és fizetési feltételek: A vételár, fizetési mód (készpénz, átutalás stb.), részletfizetés esetén a törlesztőrészlet, valamint egyéb járulékos költségek.
  4. Jótállás és garancia: Rögzíteni kell, hogy az eladó vállal-e valamilyen garanciát esetleg jótállást, amennyiben igen, annak részleteit ismertetni szükséges.
  5. Tulajdonságok és állapot: Az eladó köteles leírni az autó műszaki és fizikai állapotát, ideértve az esetleges hibákat vagy sérüléseket.
  6. Átadás-átvétel módja és időpontja: Rögzíteni kell, hol és mikor történik meg az autó átadása, átvétele.
  7. Kötelezettségek: Az eladó kötelességei, például az összes szükséges dokumentum (forgalmi engedély, szervizkönyv stb.) átadása.
  8. Aláírások: Mindkét fél aláírása, valamint érdemes tanúk közreműködését kérni, amely a bizonyítás könnyítése érdekében.

Lekérdezés, aláírás

Az adásvételi szerződés aláírásával mindkét fél elfogadja, valamint tudomásul veszi annak tartalmát. Gépjármű vásárlása esetén fontos, hogy mindig nagyon alaposan olvassuk el a szerződést, főleg magánszemély esetén. Mindenképp javasolt a magyar Ügyfélkapun lekérdezni az autó előéletét, amennyiben már korábban is forgalomban volt itthon.

Mindig javasolt, hogy egy jogi szakember is átnézze az adásvételi szerződést, ezzel biztosítva, hogy mindkét fél érdekei védve legyenek.

Elektromos autók

Az elektromos autók számos előnnyel rendelkeznek. Magyarországon is növekszik népszerűségük, a fent említett adásvételnél fontos kitérni arra az aspektusra is, hogy milyen meghajtású a gépjármű.

Megkülönböztetünk benzines, dízel, tisztán elektromos, plug-in hibrid (konnektorról tölthető elektromos motor mellett belső égésű motorral is rendelkezik) és hibrid (energiát több, egymástól eltérő energiaforrásból nyeri a meghajtáshoz) autókat.

Az elektromobilitás forradalmában gyakran találkozunk kedvező zöld meghajtású gépjárművekkel azonban, hogy milyen előnyökkel rendelkezik egy villanyautó fosszilis üzemanyaggal működő társaikhoz képest nem mindenki van tisztában vele.

Előnyök

  • Költségmegtakarítás: Napjaink igen magas benzin- és gázolajárai esetén az elektromos autók olcsóbban üzemeltethetők a hagyományosokhoz képest, mivel az elektromos energia és a karbantartásuk általában átlagosan olcsóbb, mint a belső égésű motorral rendelkező gépjárműveknél.
  • Állami támogatások: Magyarországon különféle állami támogatások érhetők el elektromos járművek vásárlásához, amelyek csökkenthetik a vételárat és kedvezőbb fizetési konstrukciókat biztosítanak ezáltal ösztönözhetnek minket az elektromos autók vásárlására, továbbá használatára.
  • Környezetvédelem: Az elektromos járművek jóval kisebb lokális környezetterhelést jelentenek, mivel nincs kipufogógáz-kibocsátásuk, valamint szinte zajtalanok. Ezek a szempontok segítenek a légszennyezés, valamint a zajszennyezés csökkentésében.
  • Hozzáférhetőség a zöldövezetekhez: Bizonyos városokban és területeken az elektromos járművekkel való közlekedés szabadabb lehet a környezetbarát kezdeményezéseket támogató politikák révén, hiszen a parkolás ingyenes lehet zöld rendszámmal.
  • Technológiai fejlődés: Az elektromos járművek gyors technológiai fejlődése magában foglalja az okosfunkciókat és újításokat, amelyek a felhasználóknak kényelmesebb és biztonságosabb vezetési élményt kínálnak.

A Szerzi segítség

A mai világban sok átverés történik, mikor valaki autót szeretne venni. Éppen ezért egy hiteles, minden jogi aspektusnak megfelelő szerződés elengedhetetlen. Ebben segít Önnek a Szerzi platform: vegye igénybe a gépjármű adásvételi szerződés okosdokumentumunkat, mely segítségével garantáltan naprakész, illetve hiteles dokumentumot kap kedvező áron.

Amennyiben további segítségre volna szüksége gépjármű adás-vétel terén, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, akik készséggel állnak rendelkezésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás