Hirdetés

220 napos tesztelés után Leonard Tender, az US NAVAL Research Laboratory munkatársa bizonyítottnak látja, hogy a tengeri üledékből – bár kis mennyiségű, de folyamatosan termelődő – energia nyerhető.
OSCAR, a kísérleti minierőmú 50 milliwattot produkál négyzetméterenként a planktonok, az apró tengeri élőlények aktivitását kihasználva. Ezek ugyanis a szerves anyagok lebontása közben olyan kémiai reakciókat produkálnak, amelyek feszültségkülönbséget eredményeznek a tengerfenéknek a vízzel érintkező felszíne és a néhány centiméterrel lejjebb fekvő rétegei között. (A feszültség úgy jön létre, hogy a lebontási folyamatot a mélyebben fekvő rétegekben – oxigén nélkül – más módszerrel végzik, mint feljebb, ahol oxigént használnak ugyanehhez.)
A New Jersey közelében, az Atlanti Óceánban végzett kísérlet során az egyik elektródát az üledékben, 2-3 cm-es mélységben helyezték el, a másikat a tengerfenéken, a köztük megindult elektronáramlást pedig „leszüretelték”. Bár az így nyert energia nem vethető össze mondjuk egy tengeri hullámerőmű által produkált eljesítménnyel – az Ausztráliában, Melbourne közelében nemrég üzembehelyezett hullámerómű 20 bólyagenerátora pl. egyenként 50 kw-ot termel –, bizonyos feladatokra nagyon hasznos lehet. (Pl. a tengerben elhelyezett érzékelők, megfigyelőeszközök folyamatos energiaellátására, jelenleg ezek elemeit rendszeresen cserélni kell.) Harold Bright, az ötlet társzerzője szerint az összes általa ismert és menedzselt „tengerből-energia” program közül messze ez a leginkább környezetbarát megoldás.

(Forrás: New Scientist)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás