A rovat kizárólagos támogatója

Az Élelmiszer-biztonság világnapján, 2020. június 7-én a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.A nem biztonságos élelmiszerek óriási terhet jelentenek az emberi egészségre és a gazdaságra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása, és kereskedelem a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.

Az élelmiszerbiztonság a termeléstől a fogyasztásig

„Ma, amikor a történelem során eddig sosem látott mennyiségű élelmiszer termeléséről, szállításáról és feldolgozásáról beszélhetünk – mondta az Élelmiszer-biztonság Világnapján dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi irodájának vezetője -, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége. Az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását.”

Egy életünk – egy egészségünk – egy Földünk van!

Az emberek egészsége elválaszthatatlan a környezet, az állatok és a növények egészségétől, hiszen a környezetünknek közvetlen hatása van a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági jólétre. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) támogatja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azon törekvéseit, melyek célja a helyben előállított és a nemzetközi kereskedelmi láncba kerülő élelmiszerek biztonsága. Vladimir Rakhmanin, FAO Európa- és Közép Ázsiai Regionális Irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy az az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szoros együttműködést igényel az egészségügy, a mezőgazdasági és az állat-egészségügyi ágazat, a kormányzati szervek, az élelmiszergyártók és a tudomány képviselői részéről országos és regionális szinten egyaránt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek