A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Sikeresen állja útját a Felső-Tiszán a Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek az a hulladékmentesítő munkagéplánc, amelyet most alkalmaztak először éles üzemben, tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-t. A csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 3-án III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, és Vásárosnaménynál üzembe helyezte azt az új munkagépláncot, amely a nap 24 órájában, folyamatosan gyűjti össze a szennyeződést.

AZ ÉLESBEN MOST ELŐSZÖR ALKALMAZOTT BERENDEZÉS FEBRUÁR 4-ÉN DÉLUTÁNIG TÖBB MINT 200 KÖBMÉTER, MINTEGY 60 TONNA VEGYES PET- ÉS KOMMUNÁLIS HULLADÉKOT FOGOTT FEL, ÉS MINDADDIG DOLGOZIK A SZAKASZON, AMÍG A PET-PALACKKAL KEVERT USZADÉKOT ÉSZLELIK A FELSŐ-TISZÁN.

2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni. Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és más szemét nemcsak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is.  A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg: az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces – vagy azt meghaladó – intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsérték pedig eléri a 300-500 palack/percet is.

A Felsõ-tiszai hulladék-mentesítési projektben résztvevõ úszómű a Tiszán Vásárosnaménynál 2019. szeptember 3-án. A költségvetési forrásból finanszírozott 1,3 milliárd forint értékű projekt segít abban, hogy megtisztítsák a Tiszát a hulladéktól. MTI/Czeglédi Zsolt

Áder János köztársasági elnök az elmúlt év szeptemberében adta át az 1,3 milliárd forint értékű, hazai költségvetési forrásból finanszírozott Felső-tiszai hulladék-mentesítési projektet.

A MAGYAR FEJLESZTÉSŰ HULLADÉKMENTESÍTŐ INFRASTRUKTÚRA LÉNYEGE, HOGY A MEDRET RÉSZLEGESEN HAJÓKKAL ZÁRJÁK EL, MAJD AZ ÉRKEZŐ HULLADÉKOT ÉS USZADÉKOT A PART FELÉ TERELIK, AHONNAN MUNKAGÉPEK SEGÍTSÉGÉVEL KITERMELIK, MAJD SZÉTVÁLOGATJÁK.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával megvalósított projekt keretében három, éjjellátó képességgel és hulladékfelismerő szoftverrel felszerelt kamerát telepítettek a Tisza ukrajnai, egyet pedig a magyarországi szakaszán. Továbbá a hulladék kiemelésére négy, úgynevezett vízkár-elhárítási helyet alakítottak ki a Tiszán és a Szamoson, felújítottak több úszóművet, két uszályt és egy vontatóhajót, valamint vásároltak egy új hulladékbeszedő hajót is.

A technológiai géplánc kiegészítéseként három lánctalpas, egy gumikerekes kotrót, egy homlokrakodót, valamint tíz hulladékszállító konténert és a szemét szállításához és feldolgozásához szükséges egyéb gépeket egyaránt beszerzett az OVF.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek