A rovat kizárólagos támogatója

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület tájékoztatása szerint ismét semmibe veszik a civileket.

Sámuel Zsuzsannának, az egyesület elnőkének közleménye:

2006-ban elkészült egy kétéltűvédelmi terelőrendszer a 2. sz.főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán. A rendszerhez olyan emberek adtak szakvéleményt, hagyták jóvá a terveket, akik korábban nem foglalkoztak ilyen jellegű dologgal. A területen akkor már 20 éve mentést végző, tehát a helyszínt és a helyi békaállományt jól ismerő civil szervezetet, a Varangy Akciócsoport Egyesületet (VAC) kihagyták a dologból, nem kérték ki a véleményüket.

Eredmény: működésképtelen, rossz terelőrendszer, a tavaszi vonuláskor több ezer elütött béka. Ártatlan kis állatok holtteste borítja az utat, állatoké, akik az emberi felelőtlenség, hozzá nem értés miatt haltak meg. Sok helyen az aszfalt sem látszik a maradványoktól. Szörnyű látvány, amíg élek, nem felejtem el.

2007-től először civil szervezetek tagjaként, majd 2010-től a Zöld Út Békavédelmi Egyesület elnökeként próbálom kideríteni, kik a felelősek a tragédiáért, a rossz terelőrendszerért. Ezzel párhuzamosan keresem azokat, akik tudnának segíteni egy új, működőképes terelőrendszer létrehozásában. Eleinte több kudarc ér, mint siker, de nem adom fel. Ha megtenném, azzal olyan élőlényeket árulnék el, akiket úgy szeretek, mintha a gyerekeim lennének.

2011 őszén végre felcsillan a remény. Igaz, más ügy miatt, kapcsolatba kerülök a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) vezetőjével -azóta már más ül a helyén- akivel személyesen is találkozom. A beszélgetés során megemlítem neki a Hont ügyet. Azt ígéri, megpróbál segíteni. Az első időszakban alakulni látszik a dolog. Terepbejárások, megbeszélések követik egymást. Minden alkalommal kijelentem, egyesületünk, amennyire csak lehet, anyagilag is támogatja az új terelőrendszer építését, nem akarunk minden terhet a KKK-ra hárítani.

A 2012. évi kora tavaszi bejárás után néma csend. Többször érdeklődöm, és mindig ugyanaz a válasz. Legyek türelemmel. 2012. augusztusban elfogy a türelmem. Beszélek a KKK munkatársával, aki a terelőrendszerrel foglalkozik. Rákérdezek, mi a helyzet, mert sürget az idő, lépni szeretnénk. Meglepő választ kapok. Problémák merültek fel, amelyekről nem beszélhet, egyébként pedig vegyem tudomásul, a Hont ügy nem az egyesületünk ügye. Akkor ugyan kié? Nekem 2007 óta a terelőrendszerről szól az életem, mindent ennek rendeltem alá, ezért vállaltam el, hogy az egyesület elnöke leszek. A KKK csak tavaly, a vezetőjükkel történt beszélgetés után kapcsolódott be az ügybe. Addig nem foglalkoztak vele. Akkor most hirtelen miért érzik úgy, az övék az ügy és nem azoké, akik első perctől benne vannak, harcolnak a békákért és egy új, működőképes terelőrendszerért? Miért kell nekik?

A beszélgetés után egyesületünk úgy dönt, felvállaljuk a terelőkerítés kezelési jogát. Írok a Közép-Duna -völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek (KÖTEVIFE). Megkeresésemre azt a válasz kapom, vegyem fel a kapcsolatot a DINPI-vel és a Közút Nógrád megyei Igazgatósággal, az ő beleegyezésük kell. A leveleket elküldöm, válasz a cikk írásakor még nincs.
Szeptember 20-án meglepő e-mailt kapok valakitől- az illető neve maradjon az én titkom, ennyit megérdemel-, aki arról értesít, a napokban volt egy terepbejárás Honton a terelőrendszer ügyében, ahol a KKK, a közutasok és a DINPI vett részt. Egyesületünket erről semmilyen formában-postai levél, e-mail, telefon-nem értesítették.

Próbálom kideríteni, ki szervezte a bejárást, miért nem kaptunk rá meghívást. Felhívok mindenkit, akinek köze lehet a dologhoz. Érdekes módon senki nem tud semmit. Pontosabban tudnak a bejárásról, van, aki részt is vett rajta. Ennyi.
Felhívom Puky Miklóst, a VAC elnökét. Kiderül, őket sem hívták meg.

Következtetés:
1. Ismét olyanok akarnak intézkedni a terelőrendszer ügyében, akik nem értenek hozzá, fogalmuk sincs a dologról. Több ezer ártatlan kis állat élete került újra veszélybe, megkapták a halálos ítéletet.
2. Ismét semmibe veszik a helyszínt és a helyi békaállományt jól ismerő, a terelőrendszerhez értő civil szervezeteket, azokat, akik első perctől foglalkoznak az üggyel, szívügyüknek tekintik a békák megóvását.
Egyesületünket mélységesen felháborítja ez a viselkedés, hozzáállás. Mindent el fogunk követni a honti békaállomány védelme érdekében. Nem fogjuk engedni, hogy hozzá nem értő, felelőtlen emberek miatt újra ártatlan kis állatok ezrei haljanak meg!

Akit érdekelnek a Hont ügy részletei, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:
E-mail: bekavedelem@gmail.com
Telefon: 06-20-255-2579
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás