A rovat kizárólagos támogatója

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ megdöbbenésének ad hangot annak kapcsán, hogy a fukusimai atomerőmű-baleset következményeként keletkező, radioaktív szennyeződést tartalmazó 1,2 millió tonna hűtővizet – a most napvilágra került hivatalos japán döntés értelmében – az óceánba kívánják juttatni.
A radioaktív hűtővíz óceánba juttatását Japán miniszterelnöke a leginkább realisztikus megoldásnak, illetve a fukusimai helyzet kezeléséhez elkerülhetetlen eljárásnak nevezte. A még évtizedeken át naponta 140 tonnával gyarapodó radioaktív vízmennyiséget előreláthatóan 2055-ig eresztenék az óceánba.

A döntést Kína rendkívüli módon felelőtlennek ítélte, amelynek következtében a szomszédos országokban élők egészsége és biztonsága súlyos veszélybe kerül. Dél-Korea és Tajvan szintén erősen elítélik a tervet.

Az Energiaklub ezúton is hangsúlyozza, hogy a problémának valójában nincs jó megoldása, csak a rossz és még rosszabb alternatívák közül lehet választani. Az ehhez hasonló jövőbeli tragédiák elkerülésének egyetlen módja az atomenergia mielőbbi kiváltása környezetkímélő, megújuló energia alapú technológiákkal és az energiahatékonyság eszközeivel.

A csernobili katasztrófa 35., a fukusimai baleset 10. évfordulóján különösen fontos azt kiemelni, hogy az atomerőművek működése a bányászattól a radioaktív hulladékok elhelyezéséig számtalan módon jelent súlyos terhelést az ökológiai rendszerre. Az ezek kivédésére kidolgozott műszaki megoldások olyan mértékben drágították meg a technológiát az utóbbi 2-3 évtizedben, hogy az mára lényegében versenyképtelenné vált. A fejlett világban ma atomerőművet építeni és üzemeltetni nem lehet gazdaságosan! A fukusimai események arra kell ráirányítsák a magyar döntéshozók figyelmét, hogy ebben a radikálisan megváltozott környezetben újra kell értékelni és gyökeresen át kell alakítani az atomerőmű-építésre alapozott Nemzeti Energia és Klímatervet.

Ennek kapcsán adott közre az Energiaklub a közelmúltban számos tanulmányt, amelyek részben a rendszerszintű problémákra világítanak rá, részben megoldási lehetőségeket kínálnak:

„Az atomenergia nevetségesen drága. Elképesztően versenyképtelen az atomerőművek létesítése és bővítése – mondta Nobo Tanaka az Nemzetközi Energia Ügynökség volt elnöke.  Tíz évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után az Energiaklub szakértői áttekintették országunk és az EU nukleáris helyzetét.

A témában két új tanulmány készült: az egyik az atomenergia működési anomáliáit elemzi, a másik kifejezetten az atomenergia környezeti hatásaival foglalkozik.  E két kiadványt mutatták be március 26-án az Energiaklub kommunikációs munkatársa Hornyik Anna vezette online sajtóbeszélgetésen, ahol a tanulmányokról Egres Dorottya és dr. Munkácsy Béla, az Energiaklub szakértői meséltek. Ebből készült podcastunk:  Az atomenergia több problémát generál, mint amennyit megold

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek