A rovat kizárólagos támogatója

Március elején a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén immár harmadik éve fészkelő fekete gólya pár fészkét, amely az előző télen leszakadt. A közös akció sikeresnek bizonyult, ugyanis a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat.

A fehér „rokonával” ellentétben életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek. (Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya, a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni.)

A pilisi visszatéréssel ismét a hűvösebb, hegyvidéki területet tisztelték meg e ritka madarak. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A madarak a múlt heti megérkezésüket követően ezt az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették magukévá és otthonosabbá.

fekete gólya műfészekben Pilismarót környékénfekete gólya műfészekben Pilismarót környékén

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő fekete gólya a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már a korábbi években kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően, előreláthatólag júliusban újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből és fedezhetik fel a Parkerdőn kívüli világot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás