A rovat kizárólagos támogatója

A közép-ázsiai hegyek gleccserei négyszer gyorsabban olvadnak a világátlagnál, veszélyeztetve ezzel Üzbegisztántól Nyugat-Kínáig a mezőgazdaság és a vízenergia számára létfontosságú folyók létét.

A német geotudományos kutatóintézet vezette kutatás szerint a 2050-es évekre a megmaradt jég fele eltűnhet, a régiót vízhiány fenyegeti.  A Tien-san, Közép-Ázsia legnagyobb, 2500 kilométeres hegyláncolata Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt és Kína egyes részeit látja el vízzel. Mivel itt egyes időszakokban egyáltalán nem hullik csapadék, a területek nagyban függnek a hegyekből érkező vizektől- közölték tegnap a kutatóintézet munkatársai.  A Daniel Farinotti, a svájci WSL központ kutatója által vezetett nemzetközi szakértői csoport először a gleccserek kialakulását rekonstruálta a Tien-san hegységben.  "Ehhez műholdas méréseket és glaciológiai modelleket kombináltunk, így a Tien-san minden egyes gleccserének fejlődését végigkövethettük" – mondta el Farinotti.

Évi öt gigatonna jeget veszítenek
A gleccserek évente mintegy öt gigatonna jeget veszítenek, ez a vízmennyiség Svájc éves vízfelhasználásának a hatszorosa – közölték a szakértők a Nature Geoscience című szaklapban. A jégtömeg térfogata az elmúlt ötven évben több mint egynegyedével csökkent, a gleccserek felszíne pedig csaknem háromezer négyzetkilométerrel.  A gleccserek eltűnése az 1970-es és 1980-as évek között a háromszorosára gyorsult.

 

A Tien-san név egyes vélemények szerint az „ég” jelentésű hsziungnu csilien szóra vezethető vissza, amelyet A történetíró feljegyzései című történeti munka említ. A mai kínai név jelentése: „mennyei hegység”, vagy égi hegység. Forrás: Flickr / Mzximvs VdB

A tanulmány szerint ennek legfőbb oka a hőmérséklet emelkedése, különösen a nyári időszakban. A gleccserek évtizedeken át tárolják a vizet, a téli csapadékot nyáron olvadékvízként adják le.  Közép-Ázsiában ez azért kiemelten fontos, mert a téli hónapok nagyon szárazak, a hegyek pedig nagyon magasak. A gleccserek itt ezért elsősorban nyáron kapják a legtöbb csapadékot, a hőmérséklet emelkedése azonban fokozza az olvadást és csökkenti a gleccser vastagodásának lehetőségét. Mindezek a gleccserek eltűnéséhez vezethetnek – fejtette ki Farinotti.

 

A Tien-san hegységben 7300 km2-t borít jég, melyből 6100 turkesztáni típusú gleccser ereszkedik le. A legjelentősebbek az Északi- és Déli-Inilcsek-gleccser, valamint a Péter-jégár Forrás: Flickr / Mzximvs VdB

Viták a vízkészletek felett
Iszlam Karimov üzbég elnök 2012-ben kijelentette, hogy a közép-ázsiai vízkészlet feletti viták katonai konfliktussal fenyegetnek. Kirgizisztánnak a vízenergiához van szüksége a vízre, míg Üzbegisztán a vizet tárolni akarja, hogy a nyári időszakban a farmerek, például a gyapottermelők rendelkezésére bocsássa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek