A rovat kizárólagos támogatója

Tordai Bence szerint lehetővé tenné, de koncesszióba adná a kormány a szélerőművek építését. Március 31-re ígérte a kormány az új szélerőmű-szabályozást az Európai Uniónak, és június 30-áig kellett volna Brüsszelbe elküldeni a nemzeti energia- és klímaterv felülvizsgálatát… ma már november van.

Heteken belül megszülethet a szélerőmű-tilalmat érintő megállapodás az Európai Bizottsággal, ám a kormány ezt is koncessziós formában működtetné. Erről a kezdeményezésemre összehívott Gazdasági bizottság Energetikai albizottsága tegnapi ülésén esett szó, ahol a szél- és napenergia helyzetéről beszéltünk, és tájékoztatta a résztvevőket az államtitkár- írta Tordai Bence a Párbeszéd-zöldek országgyűlési képviselője:

Bár több mint hét hónap késéssel, de a kormány végre eleget tesz tavaly novemberi vállalásának és újra engedélyezné a szélerőművek építését, mondta Tordai Bence tegnapi Facebook-videójában. A Párbeszéd-Zöldek képviselőjének beszámolója szerint az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén részt vett az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára is. Alföldy-Boruss Márk elmondta, hogy heteken belül megállapodhatnak az Európai Bizottsággal arról, hogy milyen módon számolják fel a szélerőműveket tiltó magyar szabályozást.

Tordai hozzátette: a helyettes államtitkár nem cáfolta azt az információt, hogy a kormány azt szeretné elérni Brüsszelben, hogy koncesszióba adhassák a szélerőművek üzemeltetését.

Magyarországon 2010 óta lényegileg lehetetlen szélerőművet építeni: bár az elvi lehetőség biztosítva volt, a Lázár János jegyezte szabályozás olyan feltételeket szabott, amiket lehetetlen volt teljesíteni. A szélerőművek védőzónáját 12 kilométerben határozták meg, vagyis legfeljebb olyan helyszínre lehetett volna telepíteni ezeket, melyek 12 kilométeres körzetében nincs lakott település, ilyen pedig a gyakorlatban alig létezik Magyarországon.  (lásd nyitókép térkép piros-tilos.) A kormány tavaly novemberben, az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási tervben vállalta, hogy változtat a lehetetlen szabályozáson.

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

2023-ban is a napenergia, szélenergia és a tárolás fognak hasítani

2023: a megújulók éve

A magyar adófizetők többszáz milliárddal támogatják az ázsiai ökogyarmatosító akkumultikat

A nap vicce: Magyarország számára kulcsfontosságú a környezetvédelem

Az Energiaklub véleménye a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv tervezetéről

Az Orbán-kormány szélerőmű fóbiája miatt több ezer milliárd forintot bukhatunk

Klímaváltozás és dezinformáció: évtizedek óta nagy sikerrel vesznek hülyére minket

Orbán továbbra sem engedélyezi a szélerőműveket

Szélvihar után az ország – mi várható a jövőben?

Lantos Csaba energiaminiszter belengette a szélenergia hasznosítását

A Klímapolitikai Intézet megújuló energiás csúsztatásai

Felpörgött a világ legnagyobb szélturbinája

Magyarország szemben a megújulós trendekkel

Megváltozott Orbánék széliránya, de így is lehetnek még buktatók

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás