A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy félresikerült olajfúrás miatt több száz hordó olaj jut naponta a tengerbe egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál – ismerte el a környéken fúrásokat végző amerikai olajcég, mely 18 hajóval próbálja megakadályozni a szivárgást.

Naponta 200-330 hordó olaj szivárog a tengerbe Brazília partjainál, ahol egy 163 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki, miután egy amerikai cég vélhetően elrontott egy mélytengeri olajfúrást. A Chevron olajvállalat tegnap elismerte, hogy a Rio de Janeiro szövetségi állam partjaihoz közeli Frade olajmezőn észlelt olajszivárgás valószínűleg kapcsolatba hozható egyik kutatófúrásával.

Ezt megelőzően a brazil olajipari hivatal közölte, hogy valószínűleg a kísérleti olajfúrás következtében fokozódott a nyomás az olajkút környékén, ami szivárgáshoz vezetett egy tengerfenéki hasadékból, 1184 méter mélyen. A hatóság hangsúlyozta, hogy ezért a Chevront terheli a felelősség, tekintettel arra, hogy az amerikai vállalat termel olajat a Frade olajmezőn. A Chevron közölte, hogy megpróbálja lezárni a mélytengeri kutat. Jelenleg 18 hajóval végzik a kárelhárítást a térségben, az olajfolt egyelőre délkeleti irányba távolodik Brazília partjaitól.

Tavaly a világ legnagyobb olajszennyezését okozta egy mélytengeri olajfúró torony a Mexikói-öbölben, amely felrobbant és elsüllyedt. A BP fúrótornyának katasztrófája hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek